Batoliitti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Batoliitti (kreikan bathos “syvyys” + lithos “kivi”) on suuri intrusiivinen magmakivimuodostuma, joka syntyy jäähtyneestä magmasta syvällä maankuoressa.[1] Batoliitit koostuvat melkein aina enimmäkseen felsisistä tai intermediäärisistä kivilajeista, kuten graniitista, kvartsimontsoniitista tai dioriitista.

Muodostuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka batoliitit saattavatkin näyttää samanlaisilta, ne muodostuvat monimutkaisten prosessien seuraksena. Ne koostuvat useista suurista plutoneista, magmakivimassoista jotka ovat yleensä mittasuhteiltaan epäsäännöllisiä, mutta useiden kilometrien mittaisia. Ne voidaan erottaa ympäröivästä magmakivestä eri kriteerien, kuten iän, koostumuksen ja rakenteen perusteella. Plutonit ovat kiteytyneet magmasta, joka kulki kohti maanpintaa maankuoren pohjalla olleesta aukosta.

Perinteisesti näiden plutonien on ajateltu muodostuneen, kun verrattain kelluvaa magmaa nousee suuret määrät; magmaa kutsutaan plutoniseksi diapiiriksi. Koska diapiirit ovat nesteytyneet ja erittäin kuumia, ne nousevat ympäröivän kiven läpi, työntäen sen sivuun ja osittain myös sulattaen sen. Valtaosa diapiireista ei saavuta maanpintaa (jolloin ne muodostavat tulivuoren, vaan ne hidastuvat, jäähtyvät ja kiinteytyvät 5 – 30 kilometriä maanpinnan alla plutoneiksi.

Batoliitti syntyy kun useat plutonit yhdistyvät muodostamaan valtavan graniittikivikokonaisuuden. Jotkut batoliitit ovat jättiläismäisiä, ja ne myötäilevät entisiä ja nykyisiä subduktiovyöhykkeitä sekä muita mannerkuoren lämpölähteitä jota satoja kilometrejä. Esimerkiksi Sierra Nevadan batoliitti on tällainen valtava, yhtenäinen graniittimuodostelma, ja se muodostaa suurimman osan Kalifornian Sierra Nevadasta. Vielä suurempi batoliitti on Kanadan itärannikolla Coast Plutonic Complex, 1800 kilometriä pitkä batoliittikompleksi, joka muodostaa osan Rannikkovuorista, ja jatkuu Alaskan eteläosiin.

Pinnanmuodostuma ja eroosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batoliitti on yli 100 neliökilometrin laajuinen esiin tullut (pääosin) yhtenäinen plutoninen kivimuodostuma. Pienempiä muodostumia kutsutaan stokeiksi. Valtaosa (puhkeamien kautta) näkyville tulleista batoliiteista on huomattavasti suurempia kuin 100 km2. Alueet ovat paljastuneet kymmenistä miljoonista satoihin miljooniin vuosiin jatkuneen eroosion ja vuorijonopoimutuksen seurauksena.

Batoliitit kokevat suuren paineen muutoksen paljastuessaan syvältä maanpinnan alta, ja siksi niiden kiderakenne laajenee hieman ajan mittaan. Laajeneminen ilmenee exfoliaationa, eräänä massaliikunnon muotona. Exfoliaatiossa kuperia, melko ohuita kivilaattioja irtoaa batoliittien paljastuneista pinnoista ja prosessia kiihdyttää halkeamissa olevan veden jäätyminen, eräs rapautumisen muoto. Tuloksena on melko sileitä ja pyöreitä vuorenrinteitä, ehkä tunnetuimpana Yosemiten kansallispuistossa oleva Half Dome.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vasara ry: Etelä-Norjan ekskursio helsinki.fi. 2007. Viitattu 17.3.2019.