Machinarium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Machinarium
Machinarium-kansitaide.png
Kehittäjä Amanita Design
Julkaisija Amanita Design
Jakelija Amanita Design, Steam, GOG.com, Humble Store, Nintendo eShop, PlayStation Store, PlayStation Now, Google Play, App Store, Microsoft Store ja itch.io
Suunnittelija Jakub Dvorský
Säveltäjä Floex
Pelimoottori Adobe Flash
Julkaistu Lokakuu 16, 2009
Lajityyppi Point and click seikkailupeli
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 7
Alusta Windows
Windows Phone
Mac OS X
Linux
PlayStation 3 (PlayStation Network)
PlayStation Vita
iPad 2
BlackBerry PlayBook
Android
PlayStation 4
Nintendo Switch
Xbox One
Jakelumuoto Steam, PlayStation Store
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Machinarium on Amanita Designin kehittämä ja julkaisema seikkailupeli. Peli julkaistiin 16. lokakuuta 2009 Windows-, Mac OS X- ja Linux-alustoille. Ilmainen demo-versio ilmestyi 30. syyskuuta 2009.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Machinariumin tavoitteena on tehdä tyhjäksi ilkiörobottien räjäytyssuunnitelma ohjaamalla pientä robottia läpi erilaisten ongelmanratkaisutehtävien. Tehtävät on sijoiteltu pelimaailmaan, jossa toimitaan perinteisellä "osoita ja klikkaa" -menetelmällä. Genrestä poikkeavaa se, että pelaaja voi klikkaamalla saada aikaan reaktioita vain kohteista, jotka ovat ohjattavan hahmon ulottuvilla. Machinariumin huomionarvoinen piirre on, ettei se sisällä dialogia puhutussa eikä kirjoitetussa muodossa. Sen sijaan pelissä käytetään animoituja ajatuskuplia. Pelissä on myös samalla tekniikalla toteutettuja yllätysanimaatioita, jotka valottavat hahmon menneisyyttä, mutta jotka pystyy näkemään vain odottelemalla passiivisesti tietyissä paikoissa. Pelissä sovelletaan kaksitasoista vinkkijärjestelmää. Joka tasolla pelaaja voi käyttää yhden vinkin. Tämän lisäksi peliin on sisällytetty myös läpipeluuohje, josta saa apua pelin kaikissa vaiheissa. Dialogin tavoin läpipeluuohje koostuu kuvasarjasta, jossa kuvataan kulloinenkin ongelma ja sen ratkaisu. Ohjeessa ei kuitenkaan paljasteta, miten yksittäinen ongelma liittyy taustatarinaan ja muihin ratkaisua odottaviin ongelmiin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Machinarium alkaa näkymällä suuresta konekaupungista, jonka korkeimmasta tornista nousee ilmaan jätelenturi. Pelaajan ohjaama hahmo on robotti nimeltä Josef (nimetty robotti-sana keksijän Josef Čapekin mukaan), joka lähetetään lenturissa kaatopaikalle. Kaatopaikalta Josef lähtee taivaltamaan takaisin kohti kaupunkia. Siellä hän saa vihiä kolmen korston suunnitelmasta räjäyttää kaupungin korkein torni. Josef jää kuitenkin kiinni ja päätyy tyrmään. Vapautettuaan itsensä Josef auttaa kaupungin asukkaita, joita ilkiökolmikko on kiusannut. Josef onnistuu saattamaan konnat toimintakyvyttömiksi ja löytämään tyttöystävänsä, jonka nämä ovat panneet keittiöpiiaksi. Josef ei saa vapautettua ystäväänsä, mutta pääsee sen sijaan torniin, jossa hän purkaa pommin ja pääsee huoneeseen, josta koko tarina alkoi. Suuripäinen robotti istuu huoneen keskellä poissaolevana änkyttäen. Josef muistelee, miten he elivät onnellisina kolmisin ennen kuin korstot lamauttivat vanhuksen ja kaappasivat tytön. Menneisyyden muistelun jälkeen Josef palauttaa vanhuksen täysiin sielunvoimiinsa, huuhtoo konnakoplan viemäriin ja vapauttaa tyttöystävänsä. Yhdessä Josef ja robottityttö kapuavat tornin huipulla olevaan lentohärveliin ja lentävät kauas pois.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Machinariumin kehittivät kolmessa vuodessa seitsemän tšekkiläistä kehittäjää, jotka rahoittivat projektin omista säästöistään. Pelin markkinointibudjetti oli vain tuhat dollaria. Peliä suunniteltiin tietokoneiden lisäksi alun perin myös Xbox 360 -alustalle, mutta Microsoft, jota tekijät olivat pelillään lähestyneet, päätti kuitenkin toisin. Microsoft ei anna julkaista pelejä latausalusta Xbox Live Arcadelle, jollei pelillä ole kustantajaa, eivätkä kehittäjät tulojen jakamisen vuoksi halunneet antaa tuotettaan kolmannelle osapuolelle. Niinpä Amanita Designin kehittelijät ottivat yhteyttä Sonyyn, jonka käytännöt sallivat PlayStation Network -jakelualustalla myös omakustannepelit. Peli odottaa toistaiseksi yhtiön hyväksyntää.

Kampanja laittomien kopioiden vähentämiseksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5. elokuuta 2010 Amanita Design ilmoitti arvioivansa vain 5–15 %:n Machinariumin pelaajista maksaneen pelistään. Myyntien nostamiseksi pelin hinta alennettiin viikon ajaksi kahdestakymmenestä dollarista viiteen dollariin, jotta mahdollisimman moni laittoman kopion ladannut ostaisi pelin. Kampanjaa pidennettiin myöhemmin muutamalla päivällä. Tarjouksen voimassaoloaikana peliä myytiin yhteensä 20 000 kappaletta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Machinarium