Maapähkinävoi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maapähkinävoita kulhossa.

Maapähkinävoi on jauhetuista maapähkinöistä tehtyä tahnaa, jota käytetään leivän päällä levitteenä sekä ruoanvalmistuksessa. Yksinkertaisimmillaan maapähkinävoi sisältää vain maapähkinöitä ja hiukan suolaa. Usein siihen lisätään neutraalin makuista ruokaöljyä, joskus myös sokeria ja kaakaojauhetta.

Maapähkinävoita syödään tyypillisesti leivän päällä jonkin makean, kuten hillon, kanssa. Maapähkinävoi-hilloleipä (engl. peanut butter and jelly sandwich) on tavallinen pohjoisamerikkalainen välipala.

Yhdysvalloissa maapähkinävoiksi kutsutun tuotteen pitää FDA:n asettaman standardin mukaan sisältää vähintään 90 prosenttia maapähkinää.[1] Muualla maailmassa esimerkiksi Skippy-tuotemerkillä myydään maapähkinävoita, jossa maapähkinää on vain 79 prosenttia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Food Standard Innovations: Peanut Butter's Sticky Standard U.S. Food and Drug Administration. Arkistoitu 10.7.2009. Viitattu 10.6.2016. (englanniksi)
  2. Nilsson, Mats-Eric: Aitoa ruokaa, s. 117. Suomentanut ja Suomen oloihin mukauttanut Riikka Toivanen. Helsinki: Atar, 2010. ISBN 978-952-99697-8-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.