TV-chat

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta MTV3 Chat)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

TV-chat on televisiossa esitettävä chat-ohjelma, johon katselijat voivat lähettää matkapuhelimella teksti- tai multimediaviestejä lähetyksessä näytettäviksi. Osa TV-chateista on juonnettuja eli juontaja, joka lukee viestejä ääneen ja kommentoi niitä, näkyy kuvassa viestien vieressä. Tämä on chat-ohjelmien perinteisempi malli. Joissain ohjelmissa on sisällöntuotannolla suurempi rooli, kuten esimerkiksi Subin (keväällä 2008 lakkautettu) Subbari-nuortenohjelma, tai anime-aiheinen Otaku-ohjelma. TV-chattien aiheena voi olla yleinen keskustelu, jokin teema tai seuranhaku. TV-chattien lisäksi televisiossa pyörii erilaisia tekstiviesteillä pelattavia pelejä. Myös näistä jotkut ovat juonnettuja.

Palveluiden hinnat vaihtelevat. MTV3:n ja Sub:n ohjelmissa yhden chat-tekstiviestin hinta oli alun perin viisi markkaa eli 84 senttiä. Vuosien saatossa hinta on noussut 99 senttiin. Erilaisille lisäpalveluille, kuten horoskoopit ja multimediaviestit, on omat hinnastonsa.

Martina Aitolehti on toiminut chat-juontajana Nelosella.[1] Radio- ja tv-juontaja Vappu Pimiä toimi 2000-luvun alussa chat-juontajana MTV3-kanavalla.[2]

TV-chattien suosion perustana on ollut tekstiviestien käytön yleistyminen 1990-luvun lopulla. TVTV!-kaapelikanava (nykyinen valtakunnallinen Sub-tv-kanava) aloitti TV-chat-ohjelmaformaatin Suomessa 5. kesäkuuta 2000. Pian sen jälkeen MTV3:lla, Nelosella ja monella muulla kanavalla, jopa paikalliskanavilla, on pyörinyt omia TV-chatteja. TV-chatit polveutuvat tekstitelevisio-chatista, jonka esikuvana ovat Internetissä toimineet chatit, kuten Internet Relay Chat. TV-chatissa käyttäjät voivat lähettää televisiolähetykseen tai tekstitelevisioon viestejä kuitenkaan paljastamatta omaa puhelinnumeroaan. Viestejä voi lähettää useimmissa tv-chateissa myös suoraan toiselle henkilölle, jolloin lähettäjän numero ei kuitenkaan paljastu vastaanottajalle. Alkujaan tekstitelevisio-chatit olivat valvomattomia, mutta myöhemmin käytännöksi tuli kaikilla kanavilla esitarkistaa viestit ennen niiden pääsyä lähetykseen.

MTV3 Chat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3 Chat oli yöaikaan televisiossa MTV3-kanavalla lähetetty maksullinen chat-ohjelma, johon ihmiset pystyivät lähettämään viestejään. Ohjelma oli Suomen suosituin chat-ohjelma. Ohjelmasta on ollut useita eri versioita. Ohjelma alkoi vuonna 2000. Sitä on uudistettu moneen ottesseen ja viimeisen kerran 2011. Ohjelma lopetettiin marraskuussa 2013.

Se Oikea on MTV3:lla ja Subilla yöllä esitetty deittiohjelma. Ohjelmaan voi lähettää viestejä juontajan luettavaksi ja lisäksi ruutuun voi saada näkymään myös oman kuvansa deitti-ilmoituksena. Aika-ajoin ohjelmassa on myös näytetty nauhoitettuja deittivideoita. Se Oikeaa edelsi MTV3 Chatista versio nimeltä MTV3 Deitti. Nimi muuttui, kun ohjelmaan liitettiin omat internetsivut. Sub:lla lähettiin vuoteen 2008 asti Se Oikean paikalla Sub Chatin versiota nimeltä Deittichat. Juontamattomien chat-ohjelmien viestit valvotaan pääsääntöisesti Kajaanista Sentraali Oy:n toimesta, joka toimii MTV3:lle ja Sub:lle alihankintayrityksenä.[3][4] Se Oikea päättyi vuonna 2011. Se Oikean korvasi MTV3 Deitti, jota esitettiin jo ennen Se oikeaa. Deitti poistui ruudusta MTV3 Chatin kanssa vuonna 2013.

Puhuva pää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhuva pää oli ohjelmissa esiintynyt tietokonehahmo, joka toisti katsojien lähettämiä tekstiviestejä. Hahmoon liittyen julkaistiin vuonna 2004 Kädet ilmaan! -niminen musiikkialbumi, joka sisälsi elektronista hip hop-sävytteistä musiikkia. Puhuva Pää poistui ruudusta vuonna 2006, sillä hahmon viestit alkoivat olla lähinnä pelkkää häiriköintiä.

4Deitti ja Talk![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4Deitti oli Nelosella vuoteen 2006 asti pyörinyt Se Oikean tapainen seuranhakuohjelma.

Talk! oli vuodesta 2006 alkaen 4Deitin paikalla pyörinyt chat-ohjelma, joka oli 4Deitin tapaan Se Oikean tapainen. Ohjelmaa juonsi Martina Aitolehti.

Sub Chat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sub Chat oli Subilla ja aiemmin sen edeltäjällä Subtv:llä pyörinyt chat-ohjelma. Ohjelmassa ei ollut juontajaa, vaan siinä soi kanavan vuosina 2006-2008 käytössä ollut tunnusmusiikki, vuoden 2012 lokakuuhun asti, jolloin se vaihtui kanavan nykyiseen tunnusmusiikkiin. Viimeisin ulkoasu otettiin käyttöön marraskuussa 2013. Sub Chattia ei ole esitetty kesäkuun 2014 jälkeen.

Yön AVA / Aamun AVAus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yön AVA ja Aamun AVAus ovat AVA-kanavan chat-ohjelmia. Yön AVA-ohjelmaa lähetetään öisin ja Aamun AVAusta aamuisin, kun kanavalta ei tule ohjelmaa.

TVTV! Chat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TVTV! Chat oli vuosina 2000-2001 TVTV!:llä lähetetty chat-ohjelma, joka oli Suomen ensimmäinen chat-ohjelma. Ohjelmassa ei ollut juontajaa, vaan taustalla soi kanavan tunnusmusiikki josta on saanut alkunsa myös Vapaapudotuksen TVTV! Chat-kappale. Yasir Gaily siirtyi kuitenkin elokuussa 2000 juontajaksi.lähde? TVTV! Chat-kappaletta kuultiin tuon jälkeen yhä taustalla, tosin instrumentaaliversiona. Samaa instrumentaaliversiota on kuultu myös MTV3 Chatissä ja MTV3:n Seuraavaksi-tunnuksissa vuosina 2000 ja 2001, sekä vuosina 2001–2005 MTV3:n Hetkinen-ruudun aikana.

TVTV! DEITTI oli TVTV! Chatin yhteydessä lähetetty deittiohjelma. TVTV! Chatin tavoin ohjelmassa ei ollut juontajaa, vaan taustalla soi Vapaapudotuksen TVTV! Chat-kappale.

TVTV!:n lähetysten loppumisten jälkeen TVTV! Chat ja TVTV! DEITTI lopetettiin.

Urheiluchat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheiluchat eli Urheilun iltapäivä (chat) oli Urheilukanavalla 2001-2006 lähetetty urheiluaiheinen chat-ohjelma ja aikanaan Suomen suosituin erikoisaiheinen chatohjelma.

Moni Urheiluchatin juontajista on jatkanut uraansa televisiossa urheiluchatjuontajuuden jälkeen. Teemu Jordberg siirtyi Urheilukanavan Pelistudio-juontajaksi ja on tätänykyä MTV3:lla urheilutoimittajana. Ville Lepistö on Urheilukanavalla toimittajana. Urheiluchatia on juontanut myös Italiassa pelaava ammattilaiskiekkoilija Joni Petrell.

Urheiluchatissa vierailivat muun muassa Matti Nykänen, Doug Shedden, Toni Mäkiaho, Lennart Petrell ja Kari Lehtonen [1].

Urheiluchatin viimeinen lähetys lähetettiin 15. joulukuuta 2006.lähde? Chattia juonsivat Jarno, Krisu ja Jukka "Mr. Jäähyaitio" Suutari. Aluksi puhuttiin vain joulutauosta ja Urheiluchatin jatkumista odoteltiin koko vuosi 2007, kunnes lopulta Urheilukanavan sivut päivitettiin ja selvisi, ettei chat ollut jatkumassa.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martina Aitolehti juontaa Nelosen deittiä Sopuli.fi 20.6.2006
  2. "Hyvä jätkä ja sopivasti narsisti", Helsingin Sanomat 7.3.2009 s. C9
  3. Chat juonto- ja valvontapalvelut (Sentraali) Eniro Sentraali Oy.
  4. Sentraali huolehtii muun muassa MTV3:n chat- ja puhelinpeli-juonnoista, ohjelmien valvonnasta ja erilaisten kuluttajapalveluiden asiakaspalvelusta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]