M/S Auer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

M/S Auer oli Oy Vuoksenniska Ab:n omistama rahtilaiva, joka upposi 6. syyskuuta 1945 Rauman edustalla saatuaan vuodon kovassa merenkäynnissä. Laivan lastina oli 60-75 tonnia Viljakkalan Haverin kaivoksen kuparikiisumalmia. Laivan nelihenkinen miehistö saatiin pelastettua.

Auer lähti 1. syyskuuta Turun satamasta kohti Ruotsin Skellefteåta. Kova pohjoistuuli hidasti matkantekoa, ja 5. syyskuuta aamuyöllä laiva oli Säpin majakan kohdalla. Kolmen aikaan aamuyöllä selvisi, että laivan ruumaan vuoti vettä, ja veden nousua yritettiin estää käsipumpulla. Pumppu meni kuitenkin pian epäkuntoon, kun malmijauhe tukki sen. Veden nousua yritettiin pysäyttää vielä ämpäriketjun avulla, mutta pian nouseva vesi sammutti laivan moottorin, ja laiva jäi ajelehtimaan tuulen mukana ohjuskyvyttömänä kohti koillista. Aallot veivät mukanaan myös laivan pelastusveneen.

Miehistö yritti vielä keventää laivaa heittämällä malmilastia yli laidan, mutta avoimista lastiluukuista sisään tulviva vesi esti pian tämän jatkamisen. Tuulen suunnan käännyttyä laiva alkoi ajelehtia kohti etelää, ja 6. syyskuuta aamupäivällä se oli Santakarin pookin tuntumassa Rauman edustalla. Laivan miehistö yritti kiinnittää pelastajien huomiota ampumalla hätäraketteja ja vetämällä naftaan kastellun ja tuleen sytytetyn patjan laivan mastoon.

Iltapäivällä laiva uhkasi ajautua päin Laitakarin kallioita, ja laivan päällikkö Åke Andersson määräsi ankkurin laskettavaksi. Tässä vaiheessa veden tulo laivaan lisääntyi, kun aallot pääsivät vyörymään laivan yli. Noin kello 15 aikaan laivan luokse saapui Rauman luotsiasemalta tullut kutteri, joka sai pelastettua uppoamassa olleen laivan nelihenkisen miehistön yksi kerrallaan noin 45 minuutin sisällä. Miehistö vietiin sitten Raumalle, mutta M/S Aueria ei enää seuraavana päivänä ollut näkyvissä.

Sukeltaja Pasi Rytkösen johtama ryhmä löysi Auerin hylyn kesällä 2001 viistokaikuluotaimen avulla. Hylky sijaitsee Rauman lounaispuolella Laitakarin kupeessa 28 metrin syvyydessä. Laivan hyttirakenteet ovat romahtaneet, mutta keulapakka on vielä ehjä. Laivan malmilastin nostamista harkittiin, mutta sen kannattavuus riippui kuparikiisumalmin kultapitoisuudesta. Malmi on pakattu 80 kilon painoisiin puulaatikoihin, joita on merenpohjassa 700 – 1 000 kappaletta.

Auer oli rakennettu vuonna 1936 Uuraassa. Aluksen pituus oli 22 metriä.