Lyhytsarviset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyhytsarviset
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Suorasiipiset Orthoptera
Alalahko: Lyhytsarviset
Caelifera
Ander, 1939
Katso myös

  Lyhytsarviset Wikispeciesissä
  Lyhytsarviset Commonsissa

Heinäsirkan toukka Australian Victoriassa.

Lyhytsarviset[1] (Caelifera) on suorasiipisten lahkoon kuuluva hyönteisten alalahko, johon kuuluvat heinäsirkat ja okasirkat. Ne ovat yleensä kasveja syöviä hyönteisiä, joilla on pitkät takajalat. Voimakkaiden takajalkojensa avulla heinäsirkat pystyvät tekemään pitkiä hyppyjä. Houkutellakseen naaraita luokseen koiraat Grasshoppers.ogg sirittävät (ohje) hankaamalla takajalkojaan siivenreunoihin.

Alalahkoon kuuluu noin 11 000 lajia, jotka jaetaan noin 20 heimoon. Nykyisin elävien lajien fylogenetiikkaa on tutkittu DNA-analyysillä, ja fossiilisia lajeja on luokiteltu niiden rakenteen perusteella. Eri tutkijat ovat esittäneet erilaisia luokitteluja.[2]

Lyhytsarviset elävät miltei kaikkialla maailmassa lukuun ottamatta kylmimpiä napaseutuja. Lyhytsarviset suosivat paikkoja, joissa niillä on paljon syötävää, kuten niittyjä ja metsiä. Jotkut lyhytsarvislajit syövät vain tietyntyyppisiä kasveja, toiset lajeista ovat kaikkiruokaisia.

Merkittävin lyhytsarviskantoja rajoittava tekijä on sää, mutta alueellisesti lyhytsarvisten luonnolliset viholliset voivat rajoittaa populaatiota säätä enemmän. Lyhytsarvisten suurimpiin vihollisiin kuuluvat monenlaiset loiskärpäset, jotka laskevat munansa heinäsirkan munien lähelle tai jopa niiden sisään. Jotkut kärpäset voivat laskea munansa tai toukkansa heinäsirkan sisään. Siten kärpäsen toukat syövät lyhytsarvisen sisältäpäin.[3] Muita lyhytsarvisten vihollisia ovat kovakuoriaiset, linnut, jyrsijät, käärmeet ja hämähäkit.

Heinäsirkkoihin lukeutuvista kulkusirkoista muodostuva parvi voi syödä ihmisten viljelykset muutamassa minuutissa. Välimeren maissa kuulee usein heinäsirkkamaista siritystä iltaisin, mutta tämä ääni ei lähde heinäsirkoista vaan laulukaskaista.

Suomessa tavattavia lajeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tavattavia lyhytsarvisten lajeja ovat

  1. Horáčková, J. et al: Koko perheen eläinkirja, s. 12. Suomentanut Laukkanen, Anna-Maija & Virtanen, Matti. Vantaa: Kirjalito, 1990. ISBN 951-28-1927-9.
  2. David Grimaldi, Michael S. Engel: Evolution of the Insects, s. 210. Cambridge University Press, 2005. ISBN 9780521821490. Teoksen verkkoversio (viitattu 17.9.2017).
  3. Grasshoppers - Clear-Winged

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]