Heinäsirkat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hyönteisiä. Muusikko Heinäsirkasta eli Anne Taskisesta on oma artikkeli.
Heinäsirkat
Caelifera Ambri2004.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Suorasiipiset Orthoptera
Alalahko: Heinäsirkat
Caelifera
Ander, 1939
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Heinäsirkat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Heinäsirkat Commonsissa
Heinäsirkan toukka Australian Victoriassa.

Heinäsirkat (Caelifera) ovat yleensä kasveja syöviä hyönteisiä, joilla on pitkät takajalat. Voimakkaiden takajalkojensa avulla heinäsirkat pystyvät tekemään pitkiä hyppyjä. Houkutellakseen naaraita luokseen koiraat Loudspeaker.svg sirittävät? hankaamalla takajalkojaan siivenreunoihin.

Heinäsirkat elävät miltei kaikkialla maailmassa lukuun ottamatta kylmimpiä napaseutuja. Heinäsirkat suosivat paikkoja, joissa niillä on paljon syötävää, kuten niittyjä ja metsiä. Jotkut heinäsirkkalajit syövät vain tietyntyyppisiä kasveja, toiset lajeista ovat kaikkiruokaisia.

Merkittävin heinäsirkkakantoja rajoittava tekijä on sää, mutta alueellisesti heinäsirkkojen luonnolliset viholliset voivat rajoittaa populaatiota säätä enemmän. Heinäsirkkojen suurimpiin vihollisiin kuuluvat monenlaiset loiskärpäset, jotka laskevat munansa heinäsirkan munien lähelle tai jopa niiden sisään. Jotkut kärpäset voivat laskea munansa tai toukkansa heinäsirkan sisään. Siten kärpäsen toukat syövät heinäsirkan sisältäpäin.[1] Muita heinäsirkan vihollisia ovat kovakuoriaiset, linnut, jyrsijät, käärmeet ja hämähäkit.

Heinäsirkkoihin lukeutuvista kulkusirkoista muodostuva parvi voi syödä ihmisten viljelykset muutamassa minuutissa. Välimeren maissa kuulee usein heinäsirkkamaista siritystä iltaisin, mutta tämä ääni ei lähde heinäsirkoista vaan laulukaskaista.

Suomessa tavattavia lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tavattavia Caelifera-alalahkon lajeja ovat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Heinäsirkat.