Lutukat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lutukat
Rikkalutukka eli lutukka (Capsella bursa-pastoris)
Rikkalutukka eli lutukka (Capsella bursa-pastoris)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Lutukat Capsella
Medik.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Lutukat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lutukat Commonsissa

Lutukat (Capsella) on ristikukkaiskasvien (Brassicaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi kahdeksan lajia sekä yksi lajiristeymä[1].

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lutukat ovat yksi- tai kaksivuotisia ruohovartisia kasveja. Niiden varret ovat haarattomia tai haaroittuneita sekä kasvutavaltaan pystyjä. Lutukat ovat joko täysin tai lähes kaljuja; karvoja voi esiintyä varren alaosissa. Mahdolliset karvat ovat yksinkertaisia trikoomia tai tähtikarvoja. Lehtiä lutukoilla on sekä varsissa että lehtiruusukkeena varsien tyvillä. Ruusukelehdet ovat eripituisia ja niiden muoto vaihtelee ehyen ja syvään pariliuskaisen väliltä. Varsilehdet ovat sepiviä ja hammaslaitaisia. Lutukoiden kukinto on terttu ja kukkien terälehdet ovat 2–3 mm pitkiä sekä valkoisia. Lutukoiden hedelmät ovat kolmionmuotoisia lituja.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa[3] ja Ruotsissa[2] ainut luonnonvaraisena kasvava lutukkalaji on rikkalutukka eli lutukka (Capsella bursa-pastoris). Sitä tavataan joutomailla sekä yleisenä rikkakasvina pelloilla. Suomessa länsirannikolla on tavattu myös rusolutukkaa (Capsella rubella)[3] ja Ruotsissa myös Capsella grandiflora –lajia[2].

Nimen etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lutukoiden (Capsella) suvun tieteellinen nimi tulee latinan kielen sanan capsa (suom. tyttö) diminutiivimuodosta ja viittaa lutukoiden lituihin. Lisäksi Marcellus Empiricus käytti Capsella-nimeä erään kasvin nimenä jo 400-luvulla.[2]

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Plant List (Capsella) The Plant List. 2013. Viitattu 12.3.2019.
  2. a b c d Den virtuella floran: Lommar (Capsella) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 12.3.2019.
  3. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Lutukat (Capsella) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 12.3.2019.