Luokkahuone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen luokkahuone
Tiimityöskentelyyn käytettävä luokkahuone

Luokkahuone on tila koulussa, yliopistossa, lukiossa ja muissa vastaavissa, jossa opetetaan luokkaa. Luokkahuoneella on lukujärjestys, jonka mukaan siellä pidetään oppitunteja. Luokkahuone voi olla yhden luokan käytössä tai sitä käyttää yksi opettaja juuri tietyn aineen opetuksessa.

Luokkahuoneen kalusteina on opettajan pöytä tuoleineen sekä lukuisa määrä oppilaiden pulpetteja tuoleineen. Pulpetteja voidaan ryhmitellä opetusmenetelmien mukaan esimerkiksi ringiksi. Luokkahuoneessa on perinteisesti liitutaulu. Nykyisin käytetään useammin taulua, johon kirjoitetaan tussilla. On myös elektronisia tauluja. Perinteisessä luokassa on piirtoheitin. Nykyisin sen ovat korvanneet videoprojektorit ja dokumenttikamerat. Luokkatilassa voi olla (lukollisia) kaappeja sekä hyllyjä tavaroiden säilytystä varten. Luokan seinillä voi olla kiinnitysalusta julisteille tai oppilaiden piirroksille. Luonnollisesti luokkatilassa on valaisimia. Ne on ryhmitelty siten, että esim. luokan etuosan voi saada hämäräksi videotykin kuvan näkyvyyden parantamiseksi.

Oppilailla voi olla käytössään tietokoneet. Se on asetettu yleensä pulpetin alle, ja pulpetin päällä ovat näyttö, näppäimistö ja hiiri. Tällaisia luokkia kutsutaan tietokoneluokiksi. Tietokoneiden ja tietoverkkojen asennustöiden luokkia sanotaan tietokonelaboratorioiksi.

Teknisen käsityön luokissa on puusepän työkaluja.

Kemian opetukseen käytettäviä tiloja sanotaan laboratorioiksi. Luokassa on kemiallisten kokeiden laitteita sekä kemiallisia aineita.

Kielen opiskelua varten varustettuja opetustiloja sanotaan kielistudioiksi.

Afrikassa on suuria "ylikansoitettuja" luokkahuoneita.