Luminositeetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Luminositeetti eli säteilyteho tarkoittaa tähtitieteessä tähden säteilemää energiamäärää aikayksikköä kohti.[1] Tähti voi säteillä esimerkiksi 10 kertaa niin paljon energiaa kuin Aurinko, joka säteilee 3,9×1026 W.[2]

Auringon säteilytehoa merkitään Ls tai LO. Visuaalisessa alueessa tähti säteilee myös tietyn energiamäärän, joka mitataan aurinkoina. On varsin tavallista sekoittaa toisiinsa tähden säteilemä energiamäärä ja tähden säteilemä näkyvä valo eli kokonaisluminositeetti sekä kirkkaus aurinkoina eli visuaalinen luminositeetti. Molemmista käytetään nimitystä luminositeetti.lähde?

Luminositeettia voidaan kuvata SI-järjestelmän watteina tai cgs-yksikköinä ergeinä/sekunti.

Visuaalinen ja bolometrinen luminositeetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen todellinen säteilymäärä, eli kaikki aallonpituudet sisältävä luminositeetti, on bolometrinen luminositeetti[1] Lbol. Sen sijaan visuaalinen luminositeetti, LV, ilmaisee vain ihmisen silmälle näkyvän säteilyn aallonpituuksien (n. 400&nodash;700 nm) luminositeetin.

Auringolla bolometrinen ja visuaalinen luminositeetti ovat samoja (L=LV=LO), jos ne ilmoitetaan Aurinkoinaselvennä, mutta ei esimerkiksi Siriuksellaselvennä.

Luminositeettiin liittyviä merkintöjä ja lainalaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luminositeetin logaritmi log L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luminositettia voidaan merkitä myös aurinkoina logaritmisesti, esimerkiksi jos tähden luminositetti on 1000, sen log L/LO on +3.0.

Absoluuttinen kirkkaus ja luminositeetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähden säteilemä energiamäärä riippuu tähden säteestä R ja lämpötilasta T kaavan

mukaan, missä lämpötila T ilmaistaan kelvineinä [K] ja säde R metreinä [m]. Samoin , kun Ls on Auringon luminositeetti ja Ts Auringon pintalämpötila.

.

Näin mielivaltaisen tähden (bolometrinen) luminositeetti on R2T4 kertaa suurempi kuin Auringon.

Jos tähden absoluuttinen bolometrinen magnitudi Mbol on -10 , tähden luminositeetti on 106 Ls. Bolometrinen magnitudi mittaa tähden säteilemää energiamäärää, normaali magnitudi esimerkiksi tähden säteilyä keltaisessa eli visuaalisessa alueessa.lähde?

Tähden luminositeetti riippuu pääsarjan tähdelle massasta seuraavalla tavoin. M = tähden massa, Ms Auringon massa, Ls Auringon kirkkaus, L luminositeetti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Valerie Illingworth: Astronomy, s. 271. Infobase Publishing, 2009. ISBN 9781438109329. (englanniksi)
  2. Karttunen H: Säteilysuureita Zubenelgenubi. Viitattu 30.1.2013.