Asymptoottihaara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Asymptoottihaara on tässä HR-kaaviossa suunnilleen kohdassa, jossa lukee Mira.

Asymptoottihaara (AGB, Asymptotic Giant Branch) on HR-kaaviossa kohta, jossa on ylijättiläisiä.[1] Asymptoottihaara on 0,6–1,0 Auringon massaisten tähtien viimeinen kehitysvaihe ennen niiden muuttumista planetaariseksi sumuksi. Yleensä asymptoottihaaran tähdet ovat kirkkaita, punertavia, suurikokoisia pitkäjaksoisia Mira-tyypin muuttuvia tähtiä. Asymptoottihaara AGB näkyy niin sanotussa HR-kaaviossa, jossa on vaakasuoralla akselilla tähden lämpötilaa kuvaava suure, ja pystysuoralla kirkkautta kuvaava suure. Asymptoottihaara on lähellä niin sanottua jättiläishaaraa.

Asymptoottihaaraa AGB:tä edeltää tähden saapuminen punaiseksi jättiläiseksi, ja kehitys punaisena jättiläisenä eli RGB-vaihe (Red Giant Branch). Tällöin vety loppuu tähden keskustasta ja alkaa palaa kuoressa keskustan ympärillä. Tähden ytimessä on enimmäkseen heliumia. Tällöin tähden ydin kutistuu ja kuumenee, ja tähti alkaa polttaa heliumia ytimessään. Tätä vaihetta sanotaan jättiläishaaraksi. Tämän jälkeen tähti muuttuu horisontaalihaaran keltaiseksi jättiläiseksi. Varhainen symptoottihaara E-AGB on vaihe, jossa tähti tulee toisen kerran punaiseksi jättiläiseksi, kun helium palaa hiilestä ja hapesta koostuvan ytimen ympärillä kuorikerroksessa. Kun helium loppuu kuoresta, tähti siirtyy niin sanotuun TP-AGB-vaiheeseen, jossa tähti polttaa vetyä kuorikerroksessa joka on hiili-happiytimen ympärillä. Tämä vedyn muuttuminen heliumiksi tuottaa uutta heliumia ja synnyttää vähitellen uuden palamiskelpoisen heliumkerroksen, joka syttyy sopivassa tiheydessä ja lämpötilassa. Välillä TP-AGB-tähdessä helium syttyy palamaan, ja vedyn palo sammuu. Vedyn ja heliumin kuorikerrospalovaiheet vuorottelevat.

AGB-tähdet menettävät massaansa niin sanotussa tähtituulessa nopeasti, ja lopulta muuttuvat niin epävakaaksi, että sinkoavat ulkokerroksensa pois. Silloin tähden kuuma hiili-happiydin paljastuu, ja tähdestä tulee ensin esiplanetaarinen sumu ja lopulta planetaarinen sumu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Asymptoottihaara Zubenelgenubi