Luettelo viimeisistä ensimmäisen maailmansodan veteraaneista maittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo ensimmäisen maailmansodan viimeisinä kuolleista veteraaneista eri maissa. Viimeinen tunnettu veteraani, brittiläinen Florence Green, kuoli 4. helmikuuta 2012. Veteraanit on luetteloitu heidän viimeisen kotivaltionsa mukaan eikä sen mukaan, minkä valtion armeijassa he aikoinaan palvelivat.

Viimeinen kotimaa Nimi Kuolinaika Kuolinikä Valtio jonka armeijassa palveli
 Alankomaat Bert van Sloten[1] syyskuu 2005 105 vuotta Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
 Algeria Saci Ben Hocine Mahdi[2] kesäkuu 1998 100 vuotta  Ranska
 Australia John Campbell Ross[3] 3. kesäkuuta 2009 110 vuotta Australian dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Barbados George Blackman[4] maaliskuu 2003 105 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta
 Belgia Cyrillus-Camillus Barbary[5] 16. syyskuuta 2004 105 vuotta  Belgia
 Etelä-Afrikka Norman Kark[6][7] maaliskuu 2000 102 vuotta Etelä-Afrikan dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Filippiinit Eracleo Alimpolo[8][9] 2. lokakuuta 2002 104 vuotta  Yhdysvallat
 Guyana Gershom Browne[10][11] 6. joulukuuta 2000 102 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta
 Yhdistynyt kuningaskunta Florence Green[12] 4. helmikuuta 2012 110 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta (upseerimessin tarjoilijatar)
 Italia Delfino Borroni[13] 26. lokakuuta 2008 110 vuotta  Italia
 Itävalta August Bischof[14] 4. maaliskuuta 2006 107 vuotta  Itävalta-Unkari
 Jamaika Stanley Stair[15][16] huhtikuu 2008 107 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta
 Kanada John Babcock[17] 18. helmikuuta 2010 109 vuotta Kanadan dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Portugali José Ladeira[18] 5. toukokuuta 2003 107 vuotta  Portugali
 Puola Stanisław Wycech[19] 12. tammikuuta 2008 105 vuotta Aseellinen järjestö Polska Organizacja Wojskowa
 Ranska Lazare Ponticelli[20]

(Viimeinen virallinen ns. poilu.)

12. maaliskuuta 2008 110 vuotta  Ranska
 Ranska Pierre Picault[21] 20. marraskuuta 2008 109 vuotta  Ranska
 Romania Gheorghe Pănculescu[22] 9. tammikuuta 2007 104 vuotta  Romania
 Saksa Erich Kästner[23] 1. tammikuuta 2008 107 vuotta Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
 Senegal Abdoulaye N'Diaye 10. lokakuuta 1998 104 vuotta  Ranska
 Serbia Aleksa Radovanović[24] 22. kesäkuuta 2004 105 vuotta  Serbia
 Slovenia Ivan Kovačič[25] 16. huhtikuuta 2001 103 vuotta
 Tanska Lorenz Gram[26] 26. joulukuuta 2004 105 vuotta Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
 Thaimaa Yod Sangrungruang[27] 9. lokakuuta 2003 106 vuotta  Ranska
 Tšekki Alois Vocásek[28] 9. elokuuta 2003 107 vuotta  Itävalta-Unkari, myöh. Venäjän keisarikunta Venäjän keisarikunta (Tšekki-slovakkilegioona)
 Turkki Yakup Satar[29] 2. huhtikuuta 2008 110 vuotta  Osmanien valtakunta
 Ukraina Mihail Kritševski[30][31] 26. joulukuuta 2008 111 vuotta Venäjän keisarikunta Venäjän keisarikunta
 Unkari Franz Künstler[32] 27. toukokuuta 2008 107 vuotta  Itävalta-Unkari
 Uusi-Seelanti Bright Williams[33] 13. helmikuuta 2003 105 vuotta Uuden-Seelannin dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Venäjä Dimitri Malozemov[34] 13. toukokuuta 1998 101 vuotta Venäjän keisarikunta Venäjän keisarikunta
 Yhdysvallat Frank Buckles[35] 27. helmikuuta 2011 110 vuotta  Yhdysvallat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ralf Roggeveen: Obituary: Bert van Sloten 20.9.2005. The Guardian. Viitattu 4.11.2010.
  2. "Tirailleurs" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/tirailleurs.html. Retrieved 2010-11-20. 
  3. "Australia's oldest man and Digger Jack Ross dies aged 110". The Age. http://www.theage.com.au/national/last-remaining-digger-australias-oldest-man-jack-ross-dies-aged-110-20090603-buy4.html. Retrieved 2011-02-15. 
  4. Simon Rogers: Caribbean veteran of first world war dies at 105 Guardian. Viitattu 4.11.2010.
  5. "Belgique" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/belgique.html. Retrieved 2010-11-20. 
  6. Printing World: Longest serving Stationer dies at the wonderful age of 102 17.4.2000. Highbeam Business. Arkistoitu 4.2.2009. Viitattu 4.11.2010.
  7. Ashley, Mike (2010-11-11). "Collecting Crime: London Mystery Magazine - Part Two". Crime Time. http://www.crimetime.co.uk/community/mag.php/showcomments/587. Retrieved 2010-11-21. 
  8. Last Filipino Veteran Members.tripod.com. Viitattu 4.11.2010.
  9. Eracleo ALIMPOLO Family Search. Viitattu 4.11.2010.
  10. Granger, David (2008-10-05). "The Guyana Legion". The Guyana Legion. http://www.stabroeknews.com/2008/features/10/05/the-guyana-legion/.. Retrieved 2010-11-20. 
  11. "People… Lives remembered". Stabroek News. 2010-01-28. http://www.stabroeknews.com/2010/guyana-review/01/28/people-lives-remembered/. Retrieved 2010-11-20. 
  12. Last surviving veteran of First World War dies aged 110 The Telegraph. Viitattu 7.2.2012.
  13. Delfino Borroni: Italy’s last surviving veteran of the First World War 30.10.2008. The Times. Viitattu 21.11.2010.
  14. "Autriche" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/autriche.html. Retrieved 2010-11-20. 
  15. Death notice for Stanley Stair Luceaonline.com. Viitattu 4.11.2010.
  16. Nieuws van het Westelijk Front (2008-07). "Onbekende veteraan uit Eerste Wereldoorlog overleden" (in Dutch). De Eerste Wereldoorlog 1914 - 1918. 
  17. ..John Babcock, Last Canadian World War I Veteran, Dies at 109 24.2.2010. The New York Times. Viitattu 20.11.2010.
  18. Silva, Carlos (2005-09-07). "1643 portugueses mortos na grande guerra em França" (in Portuguese). Fórum de Genealogia. http://www.geneall.net/P/forum_msg.php?id=221424&fview=e. Retrieved 2010-11-21. "Filipe Prista Lucas, a GRG correspondent says quote (translated from Portuguese) "According to the information I hold, the last Portuguese veteran of World War I he died in 2003. His name was Jose Luis Ladeira, and died on May 5, 2003, in Goshen Valley, Miranda do Corvo, 107 years old."" 
  19. Poland’s WWI veteran Stanislaw passes away Oman Tribune. Viitattu 4.11.2010.
  20. "france" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/bio_veterans/ponticelli.html. Retrieved 2011-05-28. 
  21. "france" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/france.html. Retrieved 2010-11-20. 
  22. "ROUMANIE" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/roumanie.html. Retrieved 2010-11-21. 
  23. "Germany's 'last' WWI veteran dies". BBC. 2008-01. http://news.bbc.co.uk/2/hi/7210346.stm. Retrieved 2010-11-20. 
  24. Racić, M. (2004-06-26/27). "ODLAZAK POSLEDNJEG SRPSKOG SOLUNCA" (in Serbian). Kurir. http://arhiva.kurir-info.rs/Arhiva/2004/jun/26-27/V-09-26062004.shtml. Retrieved 2010-11-21. 
  25. "Autres Pays" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/pays.html. Retrieved 2010-11-21. 
  26. Thomsen, Leif (2007-01-02). "DSK" (in Danish). Genforenings- og Grænsemuseet. http://www.genforeningsmuseet.dk/dsk/. Retrieved 2010-11-20. 
  27. Last WW1 veteran dies 11.10.2003. Taipei Times. Viitattu 4.11.2010.
  28. "REPUBLIQUE TCHEQUE" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/tcheque.html. Retrieved 2010-11-20. 
  29. "Yakup Satar". The Times. 2008-04-03. http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/obituaries/article3676439.ece. Retrieved 2010-11-21. 
  30. "Последний в мире ветеран Первой мировой живет в Донецке (фото)" (in Russian). Интернет-газета Донбасса. 2008-02-22. http://novosti.dn.ua/details/58826/. Retrieved 2010-11-21. 
  31. Oldest known Ukrainian Jew dies at 111 5.1.2009. JTA. Viitattu 4.11.2010.
  32. "Franz Künstler, Veteran of 2 Wars, Dies at 107". The New York Times. 2008-05-30. http://www.nytimes.com/2008/05/30/world/europe/30kunstler.html?_r=1. Retrieved 2010-11-21. 
  33. The last Great War veterans 2003-02. RNZRSA. Viitattu 4.11.2010.
  34. Osipov, Sergei (2008-11-12). "Последний герой Первой мировой. "AиФ" нашёл могилу самого стойкого солдата Великой войны" (in Russian). Аргументы и факты. http://www.aif.ru/society/article/22560. Retrieved 2011-03-21. 
  35. Last living U.S. World War I veteran dies 28.2.2011. CNN. Viitattu 28.2.2011.