Luettelo viimeisistä ensimmäisen maailmansodan veteraaneista maittain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo ensimmäisen maailmansodan viimeisinä kuolleista veteraaneista eri maissa. Viimeinen tunnettu veteraani, brittiläinen Florence Green, kuoli 4. helmikuuta 2012. Veteraanit on luetteloitu heidän viimeisen kotivaltionsa mukaan eikä sen mukaan, minkä valtion armeijassa he aikoinaan palvelivat.

Viimeinen kotimaa Nimi Kuolinaika Kuolinikä Valtio jonka armeijassa palveli
Alankomaiden lippu Alankomaat Bert van Sloten[1] syyskuu 2005 105 vuotta Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
Algerian lippu Algeria Saci Ben Hocine Mahdi[2] kesäkuu 1998 100 vuotta Ranskan lippu Ranska
Australian lippu Australia John Campbell Ross[3] 3. kesäkuuta 2009 110 vuotta Australian dominio, Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Barbadoksen lippu Barbados George Blackman[4] maaliskuu 2003 105 vuotta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Belgian lippu Belgia Cyrillus-Camillus Barbary[5] 16. syyskuuta 2004 105 vuotta Belgian lippu Belgia
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Norman Kark[6][7] maaliskuu 2000 102 vuotta Etelä-Afrikan dominio, Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Filippiinit Eracleo Alimpolo[8][9] 2. lokakuuta 2002 104 vuotta Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Guyana Gershom Browne[10][11] 6. joulukuuta 2000 102 vuotta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta Florence Green[12] 4. helmikuuta 2012 110 vuotta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta (upseerimessin tarjoilijatar)
Italia Delfino Borroni[13] 26. lokakuuta 2008 110 vuotta Italia
Itävalta August Bischof[14] 4. maaliskuuta 2006 107 vuotta Itävalta-Unkarin lippu Itävalta-Unkari
Jamaika Stanley Stair[15][16] huhtikuu 2008 107 vuotta Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Kanada John Babcock[17] 18. helmikuuta 2010 109 vuotta Kanadan dominio, Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Portugalin lippu Portugali José Ladeira[18] 5. toukokuuta 2003 107 vuotta Portugalin lippu Portugali
Puolan lippu Puola Stanisław Wycech[19] 12. tammikuuta 2008 105 vuotta Aseellinen järjestö Polska Organizacja Wojskowa
Ranskan lippu Ranska Lazare Ponticelli[20]

(Viimeinen virallinen ns. poilu.)

12. maaliskuuta 2008 110 vuotta Ranskan lippu Ranska
Ranskan lippu Ranska Pierre Picault[21] 20. marraskuuta 2008 109 vuotta Ranskan lippu Ranska
Romanian lippu Romania Gheorghe Pănculescu[22] 9. tammikuuta 2007 104 vuotta Romanian lippu Romania
Saksan lippu Saksa Erich Kästner[23] 1. tammikuuta 2008 107 vuotta Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
Senegalin lippu Senegal Abdoulaye N'Diaye 10. lokakuuta 1998 104 vuotta Ranskan lippu Ranska
Serbian lippu Serbia Aleksa Radovanović[24] 22. kesäkuuta 2004 105 vuotta Serbian lippu Serbia
Slovenian lippu Slovenia Ivan Kovačič[25] 16. huhtikuuta 2001 103 vuotta
Tanskan lippu Tanska Lorenz Gram[26] 26. joulukuuta 2004 105 vuotta Saksan keisarikunnan lippu Saksan keisarikunta
Thaimaan lippu Thaimaa Yod Sangrungruang[27] 9. lokakuuta 2003 106 vuotta Ranskan lippu Ranska
Tšekin lippu Tšekki Alois Vocásek[28] 9. elokuuta 2003 107 vuotta Itävalta-Unkarin lippu Itävalta-Unkari, myöh. Venäjän keisarikunnan lippu 1914-1917. Venäjän keisarikunta (Tšekki-slovakkilegioona)
Turkin lippu Turkki Yakup Satar[29] 2. huhtikuuta 2008 110 vuotta Osmanien valtakunnan lippu. Osmanien valtakunta
Ukrainan lippu Ukraina Mihail Kritševski[30][31] 26. joulukuuta 2008 111 vuotta Venäjän keisarikunnan lippu 1914-1917. Venäjän keisarikunta
Unkarin lippu Unkari Franz Künstler[32] 27. toukokuuta 2008 107 vuotta Itävalta-Unkarin lippu Itävalta-Unkari
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Bright Williams[33] 13. helmikuuta 2003 105 vuotta Uuden-Seelannin dominio, Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Venäjän lippu Venäjä Dimitri Malozemov[34] 13. toukokuuta 1998 101 vuotta Venäjän keisarikunnan lippu 1914-1917. Venäjän keisarikunta
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Frank Buckles[35] 27. helmikuuta 2011 110 vuotta Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ralf Roggeveen: Obituary: Bert van Sloten 2005-09-20. The Guardian. Viitattu 2010-11-04.
  2. "Tirailleurs" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/tirailleurs.html. Retrieved 2010-11-20. 
  3. "Australia's oldest man and Digger Jack Ross dies aged 110". The Age. http://www.theage.com.au/national/last-remaining-digger-australias-oldest-man-jack-ross-dies-aged-110-20090603-buy4.html. Retrieved 2011-02-15. 
  4. Simon Rogers: Caribbean veteran of first world war dies at 105 Guardian. Viitattu 2010-11-04.
  5. "Belgique" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/belgique.html. Retrieved 2010-11-20. 
  6. Printing World: Longest serving Stationer dies at the wonderful age of 102 2000-04-17. Highbeam Business. Viitattu 2010-11-04.
  7. Ashley, Mike (2010-11-11). "Collecting Crime: London Mystery Magazine - Part Two". Crime Time. http://www.crimetime.co.uk/community/mag.php/showcomments/587. Retrieved 2010-11-21. 
  8. Last Filipino Veteran Members.tripod.com. Viitattu 2010-11-04.
  9. Eracleo ALIMPOLO Family Search. Viitattu 2010-11-04.
  10. Granger, David (2008-10-05). "The Guyana Legion". The Guyana Legion. http://www.stabroeknews.com/2008/features/10/05/the-guyana-legion/.. Retrieved 2010-11-20. 
  11. "People… Lives remembered". Stabroek News. 2010-01-28. http://www.stabroeknews.com/2010/guyana-review/01/28/people-lives-remembered/. Retrieved 2010-11-20. 
  12. Last surviving veteran of First World War dies aged 110 The Telegraph. Viitattu 2012-02-07.
  13. Delfino Borroni: Italy’s last surviving veteran of the First World War 2008-10-30. The Times. Viitattu 2010-11-21.
  14. "Autriche" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/autriche.html. Retrieved 2010-11-20. 
  15. Death notice for Stanley Stair Luceaonline.com. Viitattu 2010-11-04.
  16. Nieuws van het Westelijk Front (2008-07). "Onbekende veteraan uit Eerste Wereldoorlog overleden" (in Dutch). De Eerste Wereldoorlog 1914 - 1918. 
  17. ..John Babcock, Last Canadian World War I Veteran, Dies at 109 2010-02-24. The New York Times. Viitattu 2010-11-20.
  18. Silva, Carlos (2005-09-07). "1643 portugueses mortos na grande guerra em França" (in Portuguese). Fórum de Genealogia. http://www.geneall.net/P/forum_msg.php?id=221424&fview=e. Retrieved 2010-11-21. "Filipe Prista Lucas, a GRG correspondent says quote (translated from Portuguese) "According to the information I hold, the last Portuguese veteran of World War I he died in 2003. His name was Jose Luis Ladeira, and died on May 5, 2003, in Goshen Valley, Miranda do Corvo, 107 years old."" 
  19. Poland’s WWI veteran Stanislaw passes away Oman Tribune. Viitattu 2010-11-04.
  20. "france" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/bio_veterans/ponticelli.html. Retrieved 2011-05-28. 
  21. "france" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/france.html. Retrieved 2010-11-20. 
  22. "ROUMANIE" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/roumanie.html. Retrieved 2010-11-21. 
  23. "Germany's 'last' WWI veteran dies". BBC. 2008-01. http://news.bbc.co.uk/2/hi/7210346.stm. Retrieved 2010-11-20. 
  24. Racić, M. (2004-06-26/27). "ODLAZAK POSLEDNJEG SRPSKOG SOLUNCA" (in Serbian). Kurir. http://arhiva.kurir-info.rs/Arhiva/2004/jun/26-27/V-09-26062004.shtml. Retrieved 2010-11-21. 
  25. "Autres Pays" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/pays.html. Retrieved 2010-11-21. 
  26. Thomsen, Leif (2007-01-02). "DSK" (in Danish). Genforenings- og Grænsemuseet. http://www.genforeningsmuseet.dk/dsk/. Retrieved 2010-11-20. 
  27. Last WW1 veteran dies 2003-10-11. Taipei Times. Viitattu 2010-11-04.
  28. "REPUBLIQUE TCHEQUE" (in French). Ders Des Ders. http://dersdesders.free.fr/tcheque.html. Retrieved 2010-11-20. 
  29. "Yakup Satar". The Times. 2008-04-03. http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/obituaries/article3676439.ece. Retrieved 2010-11-21. 
  30. "Последний в мире ветеран Первой мировой живет в Донецке (фото)" (in Russian). Интернет-газета Донбасса. 2008-02-22. http://novosti.dn.ua/details/58826/. Retrieved 2010-11-21. 
  31. Oldest known Ukrainian Jew dies at 111 2009-01-05. JTA. Viitattu 2010-11-04.
  32. "Franz Künstler, Veteran of 2 Wars, Dies at 107". The New York Times. 2008-05-30. http://www.nytimes.com/2008/05/30/world/europe/30kunstler.html?_r=1. Retrieved 2010-11-21. 
  33. The last Great War veterans 2003-02. RNZRSA. Viitattu 2010-11-04.
  34. Osipov, Sergei (2008-11-12). "Последний герой Первой мировой. "AиФ" нашёл могилу самого стойкого солдата Великой войны" (in Russian). Аргументы и факты. http://www.aif.ru/society/article/22560. Retrieved 2011-03-21. 
  35. Last living U.S. World War I veteran dies 2011-02-28. CNN. Viitattu 2011-02-28.