Luettelo viimeisistä ensimmäisen maailmansodan veteraaneista maittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo ensimmäisen maailmansodan viimeisinä kuolleista veteraaneista eri maissa. Viimeinen tunnettu veteraani, brittiläinen Florence Green, kuoli 4. helmikuuta 2012. Veteraanit on luetteloitu heidän viimeisen kotivaltionsa mukaan eikä sen mukaan, minkä valtion armeijassa he aikoinaan palvelivat.

Viimeinen kotimaa Nimi Kuolinaika Kuolinikä Valtio jonka armeijassa palveli
 Alankomaat Bert van Sloten[1] syyskuu 2005 105 vuotta  Saksan keisarikunta
 Algeria Saci Ben Hocine Mahdi[2] kesäkuu 1998 100 vuotta  Ranska
 Australia John Campbell Ross[3] 3. kesäkuuta 2009 110 vuotta Australian dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Barbados George Blackman[4] maaliskuu 2003 105 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta
 Belgia Cyrillus-Camillus Barbary[5] 16. syyskuuta 2004 105 vuotta  Belgia
 Etelä-Afrikka Norman Kark[6][7] maaliskuu 2000 102 vuotta Etelä-Afrikan dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Filippiinit Eracleo Alimpolo[8][9] 2. lokakuuta 2002 104 vuotta  Yhdysvallat
 Guyana Gershom Browne[10][11] 6. joulukuuta 2000 102 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta
 Italia Delfino Borroni[12] 26. lokakuuta 2008 110 vuotta  Italia
 Itävalta August Bischof[13] 4. maaliskuuta 2006 107 vuotta  Itävalta-Unkari
 Jamaika Stanley Stair[14][15] huhtikuu 2008 107 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta
 Kanada John Babcock[16] 18. helmikuuta 2010 109 vuotta Kanadan dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Portugali José Ladeira[17] 5. toukokuuta 2003 107 vuotta  Portugali
 Puola Stanisław Wycech[18] 12. tammikuuta 2008 105 vuotta Aseellinen järjestö Polska Organizacja Wojskowa
 Ranska Lazare Ponticelli[19]

(Viimeinen virallinen ns. poilu.)

12. maaliskuuta 2008 110 vuotta  Ranska
 Ranska Pierre Picault[20] 20. marraskuuta 2008 109 vuotta  Ranska
 Romania Gheorghe Pănculescu[21] 9. tammikuuta 2007 104 vuotta  Romania
 Saksa Erich Kästner[22] 1. tammikuuta 2008 107 vuotta  Saksan keisarikunta
 Senegal Abdoulaye N'Diaye[2] 10. lokakuuta 1998 104 vuotta  Ranska
 Serbia Aleksa Radovanović[23] 22. kesäkuuta 2004 105 vuotta  Serbia
 Slovenia Ivan Kovačič[24] 16. huhtikuuta 2001 103 vuotta
 Tanska Lorenz Gram[25] 26. joulukuuta 2004 105 vuotta  Saksan keisarikunta
 Thaimaa Yod Sangrungruang[26] 9. lokakuuta 2003 106 vuotta  Ranska
 Tšekki Alois Vocásek[27] 9. elokuuta 2003 107 vuotta  Itävalta-Unkari, myöh. Venäjän keisarikunta Venäjän keisarikunta (Tšekki-slovakkilegioona)
 Turkki Yakup Satar[28] 2. huhtikuuta 2008 110 vuotta  Osmanien valtakunta
 Ukraina Mihail Kritševski[29][30] 26. joulukuuta 2008 111 vuotta Venäjän keisarikunta Venäjän keisarikunta
 Unkari Franz Künstler[31] 27. toukokuuta 2008 107 vuotta  Itävalta-Unkari
 Uusi-Seelanti Bright Williams[32] 13. helmikuuta 2003 105 vuotta Uuden-Seelannin dominio,  Yhdistynyt kuningaskunta
 Venäjä Dimitri Malozemov[33] 13. toukokuuta 1998 101 vuotta Venäjän keisarikunta Venäjän keisarikunta
 Yhdistynyt kuningaskunta Florence Green[34] 4. helmikuuta 2012 110 vuotta  Yhdistynyt kuningaskunta (upseerimessin tarjoilijatar)
 Yhdysvallat Frank Buckles[35] 27. helmikuuta 2011 110 vuotta  Yhdysvallat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roggeveen, Ralf: Bert van Sloten Obituaries. 20.9.2005. The Guardian. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  2. a b Tirailleurs Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  3. Australia's oldest man and Digger Jack Ross dies aged 110 National. 3.6.2009. The Age. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  4. Rogers, Simon: Caribbean veteran of first world war dies at 105 UK News. 4.3.2003. The Guardian. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  5. Belgique Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  6. Longest serving Stationer dies at the wonderful age of 102 (arkistoitu) Printing World. 17.4.2000. Highbeam Business. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  7. Ashley, Mike: Collecting Crime: London Mystery Magazine - Part Two Feature Items. 11.11.2010. Crime Time. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  8. Last Filipino Veteran Members.tripod.com. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  9. Eracleo ALIMPOLO Family Search. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  10. Granger, David: The Guyana Legion The Guyana Legion. 5.10.2008. The Stabroek News. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  11. People… Lives remembered Guyana Review. 28.1.2010. The Stabroek News. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  12. Delfino Borroni: Italy’s last surviving veteran of the First World War Breaking News. 27.10.2008. The Times. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  13. Autriche Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  14. Hines, Horace: Wither Hanover's Heroes? Parish authorities contemplate cenotaph for World War vets Western News. 18.10.2007. Luceaonline.com. Viitattu 7.2.2021. (englanniksi)
  15. Onbekende veteraan uit Eerste Wereldoorlog overleden Nieuws van het Westelijk Front. Heinäkuu 2008. De Eerste Wereldoorlog 1914 - 1918. Viitattu 17.2.2012. (hollanniksi)
  16. Goldstein, Richard: John Babcock, Last Canadian World War I Veteran, Dies at 109 World News. 24.2.2010. The New York Times. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  17. Prista Lucas, Filipe: 11 de Novembro-Aniversário do Armistício ("De acordo com as informações de que detenho, o último veterano português da Primeira Guerra Mundial terá falecido em 2003. O seu nome era José Luís Ladeira, e faleceu em 5 de Maio de 2003, em Vale do Açor, Miranda do Corvo, com 107 anos de idade.") 13.4.2006. Fórum de Genealogia. Viitattu 17.2.2012. (portugaliksi)
  18. Poland’s WWI veteran Stanislaw passes away Europe News. Oman Tribune. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  19. Lazare Ponticelli Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  20. France Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  21. ROUMANIE Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  22. Germany's 'last' WWI veteran dies 26.1.2008. BBC. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  23. Racić, M.: ODLAZAK POSLEDNJEG SRPSKOG SOLUNCA Vesti. 26.6.2004. Kurir. Viitattu 17.2.2012. (serbiaksi)
  24. Autres Pays Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  25. Thomsen, Leif: DSK 2.1.2007. Genforenings- og Grænsemuseet. Viitattu 17.2.2012. (tanskaksi)
  26. Last WW1 veteran dies 11.10.2003. Taipei Times. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  27. REPUBLIQUE TCHEQUE Ders Des Ders. Viitattu 17.2.2012. (ranskaksi)
  28. Yakup Satar: The last Turkish veteran of the First World War who also fought for the independence of Turkey Obituaries. 3.4.2008. The Times. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  29. Последний в мире ветеран Первой мировой живет в Донецке (фото) 22.2.2008. Интернет-газета Донбасса. Viitattu 17.2.2012. (venäjäksi)
  30. Matveijev, Vladimir: Oldest known Ukrainian Jew dies at 111 Global News. 5.1.2009. JTA. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  31. Franz Künstler, Veteran of 2 Wars, Dies at 107 World News. 30.5.2008. The New York Times. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  32. The last Great War veterans News. 13.2.2003. RNZRSA. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  33. Osipov, Sergei: Последний герой Первой мировой. "AиФ" нашёл могилу самого стойкого солдата Великой войны 12.11.2008. Аргументы и факты. Viitattu 17.2.2012. (venäjäksi)
  34. Last surviving veteran of First World War dies aged 110 The Telegraph. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)
  35. Courson, Paul: Last living U.S. World War I veteran dies U.S. News. 28.2.2011. CNN. Viitattu 17.2.2012. (englanniksi)