Tämä on lupaava artikkeli.

Luettelo suomalaisesta nimipäiväkalenterista poistetuista etunimistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo suomalaisesta nimipäiväkalenterista poistetuista etunimistä. Luettelossa olevat nimet ovat olleet osa suomalaisen nimipäiväkalenterin nimilistaa, mutta ne on poistettu esimerkiksi harvinaisuuden takia.

Luetteloon ei ole merkitty suomenruotsalaisesta nimipäiväkalenterista poistettuja etunimiä. Osalla nimipäiväkalenterista poistetuista, useimmiten ruotsinkielisiksi katsotuilla etunimillä, on nimipäiväpaikka suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa. Osa nimipäiväkalenterista poistetuista etunimistä on voitu palauttaa myöhemmin takaisin nimipäiväkalenteriin, esimerkiksi nimen yleistyessä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin on tehty tarkistuksia 1900-luvun alusta 1950-luvulle noin 20 vuoden välein ja myöhemmin noin 10 vuoden välein. Vuodesta 1995 alkaen kalenteria on tarkistettu viiden vuoden välein. Tarkistuksien ensisijainen syy on se, että Suomi on yksi niistä maista, jossa on tapana juhlistaa nimipäivää.[1]

Suomenkielisen väestön etunimistö suomalaistui kansallisuus- ja suomalaisuusaatteen myötä melko perinpohjaisesti vuosien 1880–1930 aikana.[2] Suurimmat muutokset nimipäiväkalenteriin tehtiin vuosina 1890, 1908 ja 1929.[2] Vuonna 1929 nimipäiväkalenteriin tehtiin erityisen suuria muutoksia, mikä muutti selvästi suomalaisen ja suomenruotsalaisen kalenterin nimipäiviä. Tuolloin suomalaisesta nimipäiväkalenterista poistettiin varsin suuri joukko ruotsinkielisiksi katsottuja nimiä, mutta ne jäivät yleisesti suomenruotsalaiseen nimipäiväkalenteriin. Poistettujen nimien tilalle otettiin vielä suurempi määrä uusia ja varsinkin omakielisiksi katsottuja nimiä. Tällöin almanakkaan otettiin joukko sellaisiakin muinaissuomalaisia nimiä, jotka eivät olleet tulleet uudestaan käyttöön, mutta jotka tällä tavoin yritettiin saada elvytetyiksi.

Monet kalenteriin lähes käyttämättömiksi jääneet nimet kuitenkin poistettiin almanakasta 1950-luvun alussa, ja tilalle otettiin jo yleistyneitä. Sitä vastoin myöhemmissä muutoksissa (1964, 1973, 1984 sekä vuodesta 1995 lähtien joka viides vuosi)[3] nimiä on pääasiassa vain lisätty sekä muutamia myös siirretty päivältä toiselle; vain harvoja nimiä kuten Augusta, Klemetti, Mataleena ja Roine on enää vuoden 1960 jälkeen poistettu kalenterista.

1980-luvulta lähtien nimipäivälistan tarkistuksessa on noudatettu periaatetta, että jos uuden etunimen on saanut noin 1 000 lasta ja suurelta osin ensimmäiseksi etunimeksi, nimi pyritään lisäämään suomalaiseen nimipäiväkalenteriin.[1]

Rajan ylittäneiden nimien sijoittamista kalenteriin voivat vaikeuttaa seuraavat ehdot:

  • Alkuperältään yhteen kuuluvat nimet on pyrittävä sijoittamaan samalle päivälle.[1]
  • Sama nimi tai nimen suomen- ja ruotsinkieliset asut pitää sijoittaa samalle päivälle suomalaisessa ja suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa.[1]
  • Jos uudelleen yleistynyt nimi on aiemmin ollut pitkähkön ajan kalenterissa, mutta poistettu, se on pyrittävä sijoittamaan vanhalle paikalleen.[1]

Viime vuosikymmeninä monet aiemmin poistetuista etunimistä ovat kuitenkin yleistyneet uudelleen, koska vieraskieliset nimiasut ovat olleet suosiossa. Nimipäiväkalenteriin ne on sijoitettu useimmiten entisille paikoilleen, jolloin ne ovat tavallisesti joutuneet jonkin yleisen omakielisen nimen rinnalle.[4]

 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö 

A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

B[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

C[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


E[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

F[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

G[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

H[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

K[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

M[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

N[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

O[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

P[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

R[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

S[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

U[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poistetut etunimet, jotka on palautettu

W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Z[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Ä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Yliopiston nimipäiväalmanakka 2009, s. 57
  2. a b Nimiuudistus 1995, s. 3
  3. Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivusto, Nimipäivien kehitys
  4. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2009, s. 58
  5. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 21.
  6. Suuri suomalainen nimikirja s. 23.
  7. a b c d e Nimiuudistus 1929 s. 9
  8. a b c d e f g Vuoden 2020 kalenteriin tulee uusia merkkipäiviä ja uusia nimiä Helsingin yliopiston almanakkatoimisto. 29.8.2018. Viitattu 29.8.2018.
  9. a b c d e f g h i j Nimiuudistus 1929 s. 3.
  10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Nimiuudistus 1908 s. 5
  11. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 24.
  12. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 25.
  13. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 26.
  14. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 27.
  15. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 28.
  16. a b c d e f g Nimiuudistus 1929 s. 6.
  17. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 29.
  18. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 30.
  19. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac Nimiuudistus 1908 s. 6
  20. Suuri suomalainen nimikirja s. 31.
  21. Suuri suomalainen nimikirja s. 32.
  22. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 33.
  23. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 34.
  24. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 35.
  25. Suuri suomalainen nimikirja s. 35–36.
  26. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 37.
  27. Suuri suomalainen nimikirja s. 38.
  28. a b c d e f g h i Nimiuudistus 1929 s. 5
  29. a b c d e f g h i Nimiuudistus 1929 s. 4.
  30. Yliopiston Nimipäiväalmanakka vuodeksi 1999, s. 62
  31. a b c d e f g h i j Nimiuudistus 1929 s. 7.
  32. a b Nimiuudistus 1995, s. 7.
  33. Suuri suomalainen nimikirja s. 27–28.
  34. a b c d e f g h i j k l Nimiuudistus 1929 s. 8.
  35. a b c d e f g Nimiuudistus 1929 s. 2.
  36. Nimiuudistus 1995, s. 12.
  37. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 40.
  38. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 41.
  39. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 42.
  40. Suuri suomalainen nimikirja s. 42–43
  41. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 43.
  42. a b Nimiuudistus, s. 8.
  43. Suuri suomalainen nimikirja s. 44.
  44. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 45.
  45. a b c d e f Suuri suomalainen nimikirja s. 46.
  46. Suuri suomalainen nimikirja s. 47.
  47. a b c d e Suuri suomalainen nimikirja s. 48.
  48. a b c d e Suuri suomalainen nimikirja s. 57.
  49. Suuri suomalainen nimikirja s. 48–49.
  50. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 49
  51. Suuri suomalainen nimikirja s. 50.
  52. Suuri suomalainen nimikirja s. 51.
  53. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 52.
  54. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 54.
  55. a b c d e Suuri suomalainen nimikirja s. 55
  56. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 56.
  57. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 58.
  58. Suuri suomalainen nimikirja s. 52–53.
  59. Suuri suomalainen nimikirja s. 53.
  60. Suuri suomalainen nimikirja s. 54–55.
  61. Nimiuudistus 1984, s. 311.
  62. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 59.
  63. Suuri suomalainen nimikirja s. 59–60.
  64. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 60.
  65. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 61.
  66. Suuri suomalainen nimikirja s. 62.
  67. Yliopiston Nimipäiväalmanakka 2009, s. 59.
  68. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2009, s. 59–60.
  69. Suuri suomalainen nimikirja s. 63.
  70. Suuri suomalainen nimikirja s. 63–64.
  71. a b c d e f Suuri suomalainen nimikirja s. 64
  72. Suuri suomalainen nimikirja s. 64–65.
  73. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 65.
  74. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 66.
  75. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 76.
  76. Suuri suomalainen nimikirja s. 67.
  77. Suuri suomalainen nimikirja s. 67–68.
  78. Suuri suomalainen nimikirja s. 68.
  79. Suuri suomalainen nimikirja s. 69.
  80. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 71.
  81. Suuri suomalainen nimikirja s. 72.
  82. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 73.
  83. Suuri suomalainen nimikirja s. 74.
  84. a b c d e f Suuri suomalainen nimikirja s. 75.
  85. Suuri suomalainen nimikirja s. 75–76.
  86. Nimiuudistus 1995, s. 19.
  87. Nimiuudistus 1950, s. 3
  88. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2009, s. 60.
  89. Nimiuudistus 1995, s. 19–20.
  90. a b c d e f Uusia nimiä vuoden 2015 kalenteriin (pdf) Helsingin yliopiston almanakkatoimisto. Viitattu 2.1.2015.
  91. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 77.
  92. Suuri suomalainen nimikirja s. 78.
  93. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 80.
  94. Suuri suomalainen nimikirja s. 80–81.
  95. Suuri suomalainen nimikirja s. 81.
  96. Suuri suomalainen nimikirja s. 82.
  97. Suuri suomalainen nimikirja s. 83.
  98. a b c d e f g h i j k l m n Nimiuudistus 1950, s. 4
  99. Suuri suomalainen nimikirja s. 85.
  100. Suuri suomalainen nimikirja s. 88.
  101. a b c d e Suuri suomalainen nimikirja s. 90.
  102. Suuri suomalainen nimikirja s. 91.
  103. Suuri suomalainen nimikirja, s. 84.
  104. a b Suuri suomalainen nimikirja, s. 86.
  105. Nimiuudistus 1995, s. 9.
  106. Suuri suomalainen nimikirja s. 87.
  107. Nimiuudistus, s. 9.
  108. Nimiuudistus, s. 10.
  109. Nimiuudistus 1995, s. 9–10.
  110. Suuri suomalainen nimikirja, s. 89.
  111. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2009, s. 61.
  112. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 93.
  113. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 94.
  114. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 96.
  115. Nimiuudistus 1995, s. 17.
  116. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 98.
  117. Suuri suomalainen nimikirja s. 98–99
  118. Suuri suomalainen nimikirja s. 99.
  119. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 100.
  120. Suuri suomalainen nimikirja s. 100–101
  121. Suuri suomalainen nimikirja s. 101
  122. Nimiuudistus 1995, s. 14.
  123. "Yliopiston nimipäiväalmanakka 1999, s. 62.
  124. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 102.
  125. Suuri suomalainen nimikirja s. 102–103.
  126. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 103.
  127. Suuri suomalainen nimikirja s. 104.
  128. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 105.
  129. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 106.
  130. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 107.
  131. Suuri suomalainen nimikirja s. 108.
  132. a b Yliopiston nimipäiväalmanakka 2009, s. 62.
  133. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 109.
  134. Suuri suomalainen nimikirja s. 110–111.
  135. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 111.
  136. a b Yliopiston Nimipäiväalmanakka vuodeksi 1999, s. 64–65
  137. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 115.
  138. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 116.
  139. Suuri suomalainen nimikirja s. 117.
  140. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 119.
  141. Suuri suomalainen nimikirja, s. 113–114.
  142. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 120.
  143. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 121.
  144. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 122.
  145. Yliopiston nimipäiväalmanakka 1999, s. 62.
  146. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 12.3
  147. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 124.
  148. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 125.
  149. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 126.
  150. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2004, s. 69.
  151. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 134.
  152. Suuri suomalainen nimikirja s. 131.
  153. Suuri suomalainen nimikirja s. 131–132.
  154. a b c d e f Suuri suomalainen nimikirja s. 133.
  155. Nimiuudistus 1995, s. 10.
  156. Suuri suomalainen nimikirja s. 129–130.
  157. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 135.
  158. Suuri suomalainen nimikirja s. 136.
  159. Suuri suomalainen nimikirja s. 137.
  160. Nimiuudistus 1995, s. 18.
  161. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 138.
  162. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 140.
  163. a b c d Suuri suomalainen nimikirja s. 141.
  164. Suuri suomalainen nimikirja, s. 137.
  165. Yliopiston nimipäiväalmanakka 1999, s. 66.
  166. a b Yliopiston nimipäiväalmanakka 1999, s. 66–67.
  167. Suuri suomalainen nimikirja s. 143.
  168. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 144.
  169. Suuri suomalainen nimikirja s. 148.
  170. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 149.
  171. Nimiuudistus 1929, s. 2.
  172. Suuri suomalainen nimikirja s. 150.
  173. Suuri suomalainen nimikirja s. 150–151.
  174. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 151.
  175. Suuri suomalainen nimikirja s. 151–152.
  176. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 152.
  177. Suuri suomalainen nimikirja s. 153.
  178. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 154.
  179. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 156.
  180. Suuri suomalainen nimikirja, s. 145–146.
  181. Yliopiston nimipäiväalmanakka 2009, s. 65–66.
  182. Suuri suomalainen nimikirja, s. 152–153.
  183. Suuri suomalainen nimikirja, s. 156–157.
  184. Suuri suomalainen nimikirja, s. 157.
  185. Suuri suomalainen nimikirja s. 160.
  186. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 161.
  187. Suuri suomalainen nimikirja s. 162.
  188. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 165.
  189. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 167.
  190. Suuri suomalainen nimikirja s. 162–163.
  191. Nimiuudistus 1973
  192. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 168–169.
  193. a b c Suuri suomalainen nimikirja s. 170.
  194. Suuri suomalainen nimikirja, s. 168.
  195. Suuri suomalainen nimikirja s. 174.
  196. a b Suuri suomalainen nimikirja s. 175.
  197. Suuri suomalainen nimikirja s. 177.
  198. Suuri suomalainen nimikirja s. 178.
  199. a b Suuri suomalainen nimikirja, s. 171.
  200. Yliopiston nimipäiväalmanakka 1999, s. 68.
  201. Suuri suomalainen nimikirja s. 180.
  202. Suuri suomalainen nimikirja s. 182.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]