Luettelo naispuolisista Formula 1 -kuljettajista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo naispuolisista moottoriurheilukilpailijoista, jotka ovat osallistuneet Formula 1 -sarjaan.

Viisi naiskuljettajaa on osallistunut vähintään yhteen GP-kilpailuun, mutta ainoastaan kaksi heistä ei ole karsiutunut aika-ajossa ja ajanut itse kilpailussa. Ainoa MM-pisteitä kerännyt kuljettaja on Lella Lombardi, joka ajoi kuudenneksi kaudella 1975 Espanjan osakilpailussa (kilpailun pisteet kuitenkin puolitettiin, koska kilpailu keskeytettiin ja täysiin pisteisiin vaadittua kisapituutta ei ajettu).[1]

Kuljettajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kaudet Tallit Kilpailut
(Lähdöt)
Pisteet
FilippisItalia Maria Teresa de Filippis[2] 1958 – 1959 Maserati, Behra-Porsche 05 (3) 40
LombardiItalia Lella Lombardi[3] 1974 – 1976 March, RAM, Williams 17 (12) 50,5
GalicaYhdistynyt kuningaskunta Divina Galica[4] 1976, 1978 Surtees, Hesketh 03 (0) 2-
WilsonEtelä-Afrikka Desiré Wilson[5] 1980 Williams 01 (0) 3-
AmatiItalia Giovanna Amati[6] 1992 Brabham 03 (0) 1-

Testikuljettajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamat naisautourheilijat ovat testanneet Formula 1 -autoilla. IndyCar- ajaja Sarah Fisher ajoi McLarenia Yhdysvaltain Grand Prix:ssä vuonna 2002.[7] Katherine Legge testasi Minardia Vallelungan radalla vuonna 2005.[8] Susie Wolff on ollut Williamsin kehityskuljettaja vuodesta 2012 lähtien.[9] María de Villota testasi Marussiaa vuonna 2012.[10] Simona de Silvestro oli Sauberin testikuljettaja vuonna 2014, ja Carmen Jordá Lotus F1:n vuonna 2015.[11][12] Vuodesta 2017 lähtien Tatiana Calderón on toiminut Sauberin testikuljettajana.[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Safety concerns ring true as tragedy strikes at Montjuic ESPN. Viitattu 30.12.2018. (englanniksi)
  2. Maria Teresa de Filippis - Italy ESPN. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  3. Lella Lombardi - Italy ESPN. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  4. Divina Galica - Great Britain ESPN. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  5. Desiré Wilson - South Africa ESPN. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  6. Giovanna Amati - Italy ESPN. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  7. Fisher thrilled by McLaren run F1 News. 28.9.2002. Autosport.com. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  8. Legge completes Minardi test F1 News. 23.11.2005. Autosport.com. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  9. Elizalde, Pablo: Susie Wolff joins Williams as development driver F1 News. 11.4.2012. Autosport.com. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  10. Elizalde, Pablo: Maria de Villota joins Marussia F1 team as test driver for the 2012 season F1 News. 7.3.2012. Autosport.com. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  11. Elizalde, Pablo: Simona de Silvestro gets Sauber Formula 1 role F1 News. 14.2.2014. Autosport.com. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  12. Lotus F1 team signs Carmen Jorda to development driver role F1 News. 26.2.2015. Autosport.com. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)
  13. Klein, Jamie: Sauber F1 team signs Calderon as development driver F1 News. 28.2.2017. Autosport.com. Viitattu 1.7.2018. (englanniksi)