Luettelo Itävallan liittokanslereista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Itävallan liittokanslereista. Luettelo alkaa Itävallan ensimmäisestä liittokanslerista Karl Rennerista, joka toimi niin kutsutun Saksalaisen Itävallan liittopresidenttinä. Itävalta oli Saksan miehittämä vuosina 1938–1945. Itävallan nykyinen liittopresidentin virka perustettiin vuonna 1945, jolloin liittokansleriksi nousi jälleen Karl Renner.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalaisen Itävallan liittopresidentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri
(syntynyt-kuollut)
virka-aika puolue
Karl Renner 1905.jpg Karl Renner
(1870–1950)
12. marraskuuta 1918 – 21. lokakuuta 1919 Sosiaalidemokraattinen puolue

Itävallan ensimmäisen tasavallan kansleri (1918–1938)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri
(syntynyt-kuollut)
virka-aika puolue
Karl Renner 1905.jpg Karl Renner
(1870–1950)
12. marraskuuta 1918 – 7. heinäkuuta 1920 Sosiaalidemokraattinen puolue
Michael Mayr.jpg Michael Mayr
(1864–1922)
7. heinäkuuta 1920 – 21. kesäkuuta 1921 Kristillissosiaalinen puolue
Johann Schober.jpg Johann Schober
(1874–1932)
21. kesäkuuta 1921 – 26. tammikuuta 1922 sitoutumaton
Walter Breisky
(1871–1944)
26. tammikuuta 1922 – 27. tammikuuta 1922 Kristillissosiaalinen puolue
Johann Schober.jpg Johann Schober
(1874–1932)
27. tammikuuta 1922 – 31. toukokuuta 1922 sitoutumaton
Wenzl Weis - Ignaz Seipel.jpg Ignaz Seipel
(1876–1932)
31. toukokuuta 1922 – 20. marraskuuta 1924 Kristillissosiaalinen puolue
Rudolf Ramek Svenska Dagbladets årsbok 1924.png Rudolf Ramek
(1881–1941)
20. marraskuuta 1924 – 20. lokakuuta 1926 Kristillissosiaalinen puolue
Wenzl Weis - Ignaz Seipel.jpg Ignaz Seipel
(1876–1932)
20. lokakuuta 1926 – 4. toukokuuta 1929 Kristillissosiaalinen puolue
WP Ernst Streeruwitz.jpg Ernst Streeruwitz
(1874–1952)
4. toukokuuta 1929 – 26 . syyskuuta 1929 Kristillissosiaalinen puolue
Johann Schober.jpg Johann Schober
(1874–1932)
26. syyskuuta 1929 – 30. syyskuuta 1930 sitoutumaton
Carl Vaugoin
(1873–1949)
30. syyskuuta 1930 – 4. joulukuuta 1930 Kristillissosiaalinen puolue
Otto Ender
(1875–1960)
4. joulukuuta 1930 – 20. kesäkuuta 1931 Kristillissosiaalinen puolue
Buresch, Karl, Chancellor of Austria, Agence Mondial, BNF Gallica.jpg Karl Buresch
(1878–1936)
20. kesäkuuta 1931 – 20. toukokuuta 1932 Kristillissosiaalinen puolue
Engelbert Dollfuss.png Engelbert Dollfuss
(1892–1934)
20. toukokuuta 1932 – 25. heinäkuuta 1934 Isänmaallinen rintama

Itävallan liittotasavallan liittokanslerit (1934–1938)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri
(syntynyt-kuollut)
virka-aika puolue
Engelbert Dollfuss.png Engelbert Dollfuss
(1892–1934)
1. toukokuuta 1934 – 25. heinäkuuta 1934 Kristillissosiaalinen puolue
Isänmaallinen rintama
KurtVonSchuschnigg1936.jpg Kurt von Schuschnigg
(1897–1977)
29. heinäkuuta 1934 – 11. maaliskuuta 1938 Isänmaallinen rintama
Bundesarchiv Bild 119-5243, Wien, Arthur Seyß-Inquart.jpg Arthur Seyss-Inquart
(1892–1946)
11. maaliskuuta 1938 – 13. maaliskuuta 1938 Kansallisosialistinen työväenpuolue

Anschluss[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävallan toisen tasavallan kanslerit (vuodesta 1945)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansleri
(syntynyt-kuollut)[1]
Virka-aika[1] Puolue[1]
Karl Renner 1905.jpg Karl Renner
(1870–1950)
27. huhtikuuta 1945 – 20. joulukuuta 1945 Sosiaalidemokraattinen puolue
Figl leopold 01b.jpg Leopold Figl
(1902–1965)
20. joulukuuta 1945 – 2. huhtikuuta 1953 Kansanpuolue
Julius-Raab-1961.jpg Julius Raab
(1891–1964)
2. huhtikuuta 1953 – 11. huhtikuuta 1961 Kansanpuolue
Alfons Gorbach 1965.jpg Alfons Gorbach
(1898–1972)
11. huhtikuuta 1961 – 25. helmikuuta 1964 Kansanpuolue
Bundesarchiv B 145 Bild-F020439-0011, Detail Bundeskanzler Josef Klaus.jpg Josef Klaus
(1910–2001)
2. huhtikuuta 1964 – 3. maaliskuuta 1970 Kansanpuolue
Kreisky-Koechler-Vienna-1980 Crop.jpg Bruno Kreisky
(1911–1990)
21. huhtikuuta 1970 – 24. huhtikuuta 1983 Sosiaalidemokraattinen puolue
Fred Sinowatz.jpg Fred Sinowatz
(1929–2008)
24. toukokuuta 1983 – 16. kesäkuuta 1986 Sosiaalidemokraattinen puolue
Franz-vranitzky-01.jpg Franz Vranitzky
(s. 1937)
16. kesäkuuta 1986 – 20. tammikuuta 1997 Sosiaalidemokraattinen puolue
Bundeskanzler Viktor Klima.JPG Viktor Klima
(s. 1947)
28. tammikuuta 1997 – 4. helmikuuta 2000 Sosiaalidemokraattinen puolue
W Schuessel7.jpg Wolfgang Schüssel
(s. 1945)
4. helmikuuta 2000 – 11. tammikuuta 2007 Kansanpuolue
Alfred Gusenbauer 26.10.2008.jpg Alfred Gusenbauer
(s. 1960)
11. tammikuuta 2007 – 2. joulukuuta 2008 Sosiaalidemokraattinen puolue
Werner Faymann Wien08-2008a.jpg Werner Faymann
(s. 1960)
2. joulukuuta 2008 – 17. toukokuuta 2016 Sosiaalidemokraattinen puolue
Christian Kern 2016 (portrait).jpg Christian Kern
(s. 1966)
17. toukokuuta 2016 – 18. joulukuuta 2017
Sebastian Kurz crop.jpg Sebastian Kurz
(s. 1986)
18. joulukuuta 2017 – 3. kesäkuuta 2019 Kansanpuolue
2015-04-28-BrigitteBierlein.jpg Brigitte Bierlein
(s. 1949)
3. kesäkuuta 2019 – 7. tammikuuta 2020 sitoutumaton
Sebastian Kurz crop.jpg Sebastian Kurz
(s. 1986)
7. tammikuuta 2020 – Kansanpuolue

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bundeskanzler seit 1945 Bundeskanzleramt Österreich. Viitattu 1.5.2017. (saksaksi)