Luettelo 10 000 metrin juoksun Suomen-mestareista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo 10 000 metrin juoksun Suomen mestareista. 10 000 metrin juoksun Suomen mestaruudesta on kilpailtu Kalevan kisoissa vuodesta 1908 lähtien. Naiset kilpailivat Suomen mestaruudesta ensimmäisen kerran vuonna 1983.

Mestaruudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet (yht. 109)

Naiset (yht. 36)

Vuosittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet 1908–

Vuosi Voittaja Aika
1908 Hannes Kolehmainen 34.22,2
1910 Albin Stenroos 33.30,4
1911 Hannes Kolehmainen 32.59,9
1912 Albin Stenroos 33.05,4
1913 Albin Stenroos 33.15,8
1914 Tatu Kolehmainen 32.48,4
1915 Albin Stenroos 32.37,6
1916 Albin Stenroos 33.15,4
1917 Eino Rastas 33.08,1
1918 Heikki Liimatainen 32.58,2
1919 Heikki Liimatainen 32.35,5
1920 Heikki Liimatainen 34.10,1
1921 Paavo Nurmi 33.02,6
1922 Eino Rastas 32.11,5
1923 Väinö Sipilä 32.27,0
1924 Paavo Nurmi 30.32,2
1925 Yrjö Jussila 32.22,0
1926 Paavo Nurmi 31.12,2
1927 Kalle Matilainen 32.01,0
1928 Toivo Loukola 31.26,7
1929 Toivo Loukola 31.22,4
1930 Paavo Nurmi 31.04,6
1931 Kalle Matilainen 31.51,3
1932 Toivo Loukola 31.59,4
1933 Lauri Virtanen 30.54,7
1934 Ilmari Salminen 31.05,3
1935 Ilmari Salminen 32.23,3
1936 Toivo Loukola 32.05,4
1937 Ilmari Salminen 30.49,3
1938 Erkki Tamila 30.49,8
1939 Taisto Mäki 30.09,4
1940 Taisto Mäki 30.39,4
1942 Ilmari Salminen 31.02,0
1943 Viljo Heino 30.17,8
1944 Kauko Pekuri 31.38,8
1945 Evert Heinström 31.33,2
1946 Viljo Heino 30.02,8
1947 Salomon Könönen 30.27,2
1948 Salomon Könönen 31.03,5
1949 Viljo Heino 29.35,8
1950 Pentti Salonen 30.55,8
1951 Hugo Niskanen 31.16,6
1952 Hannu Posti 30.07,8
1953 Hannu Posti 30.25,6
1954 Hannu Posti 30.07,0
1955 Hannu Posti 30.24,4
1956 Eero Tuomaala 30.07,0
1957 Urho Julin 30.05,6
1958 Eero Tuomaala 29.48,4
1959 Erkki Rantala 30.28,6
1960 Simo Saloranta 30.59,8
1961 Paavo Pystynen 30.21,0
1962 Reijo Höykinpuro 30.05,8
1963 Pentti Luoto 30.30,2
1964 Eino Oksanen 30.15,8
1965 Raimo Tikka 30.18,2
1966 Mikko Ala-Leppilampi 29.29,2
1967 Rauno Mattila 29.34,4
1968 Mikko Ala-Leppilampi 29.44,6
1969 Ossi Bäckmand 30.06,0
1970 Rauno Mattila 29.12,6
1971 Juha Väätäinen 28.12,8
1972 Seppo Matela 28.54,0
1973 Pekka Päivärinta 28.28,6
1974 Pekka Päivärinta 28.26,0
1975 Seppo Tuominen 28.58,6
1976 Pekka Päivärinta 28.18,6
1977 Martti Vainio 28.20,65
1978 Martti Vainio 28.21,0
1979 Kaarlo Maaninka 28.23,27
1980 Martti Vainio 28.19,51
1981 Martti Vainio 28.06,68
1982 Martti Vainio 28.19,56
1983 Martti Vainio 28.33,53
1984 Seppo Liuttu 28.46,77
1985 Ismo Toukonen 29.06,53
1986 Martti Vainio 28.25,38
1987 Martti Vainio 27.52,80
1988 Martti Vainio 28.30,06
1989 Risto Ulmala 28.45,23
1990 Matti Valkonen 29.32,54
1991 Risto Ulmala 28.46,49
1992 Harri Hänninen 29.02,41
1993 Santtu Mäkinen 28.50,39
1994 Pasi Mattila 29.35,55
1995 Santtu Mäkinen 29.16,21
1996 Pasi Mattila 29.28,14
1997 Santtu Mäkinen 29.06,71
1998 Harri Hänninen 28.43,56
1999 Janne Holmén 28.36,71
2000 Janne Holmén 28.38,42
2001 Janne Holmén 29.58,04
2002 Jari Matinlauri 29.16,20
2003 Janne Holmén 28.48,87
2004 Jari Matinlauri 29.13,76
2005 Tuomo Lehtinen 29.29,06
2006 Jussi Utriainen 29.41,18
2007 Jussi Utriainen 29.43,14[1]
2008 Jussi Utriainen 29.46,55[2]
2009 Lewis Korir 28.46,68
2010 Matti Räsänen 29.24,45
2011 Matti Räsänen 29.44,51
2012 Lewis Korir 28.59,75
2013 Lewis Korir 28.37,14
2014 Lewis Korir 29.42,98
2015 Arttu Vattulainen 29.46,46[3]
2016 Arttu Vattulainen 29.33,70[4]
2017 Jarkko Järvenpää 29.48,37[5]
2018 Jaakko Piesanen 30.09,87[6]

Naiset 1983–

Vuosi Voittaja Aika
1983 Kristiina Iisakkila 33.21,15
1984 Tuija Toivonen 32.29,25
1985 Tuija Toivonen 33.31,20
1986 Sinikka Keskitalo 33.51,78
1987 Tuija Toivonen 32.27,02
1988 Tuija Toivonen 32.55,16
1989 Päivi Tikkanen 33.13,59
1990 Päivi Tikkanen 33.12,07
1991 Päivi Tikkanen 32.35,54
1992 Päivi Tikkanen 33.08,28
1993 Ritva Lemettinen 33.20,51
1994 Annemari Sandell 32.55,24
1995 Päivi Tikkanen 33.43,09
1996 Päivi Tikkanen 33.20,66
1997 Päivi Tikkanen 35.41,77
1998 Päivi Tikkanen 33.59,28
1999 Kirsi Mattila 34.38,59
2000 Maria Söderström 34.53,55
2001 Kirsi Valasti 35.20,81
2002 Maria Söderström 34.12,18
2003 Kirsi Valasti 34.25,97
2004 Maija Kukkohovi 35.31,25
2005 Annemari Sandell 34.26,36
2006 Maija Oravamäki 34.21,64
2007 Annemari Sandell 35.23,78[7]
2008 Annemari Sandell 34.53,18[8]
2009 Annemari Sandell 33.44,16[9]
2010 Laura Markovaara 34.42,94[10]
2011 Elina Lindgren 34.24,53[11]
2012 Johanna Lehtinen 33.25,70[12]
2013 Oona Kettunen 34.38,89[13]
2014 Minna Lamminen 35.30,31[14]
2015 Alisa Vainio 32.58,17[15]
2016 Camilla Richardsson 33.43,53[16]
2017 Saara Nikander 35.07,08[17]
2018 Alisa Vainio 33.32,77[18]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]