Luísa Todi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luisa Todi

Luísa Rosa de Aguiar Todi (9. tammikuuta 1753 Setúbal1. lokakuuta 1833 Lissabon) oli portugalilainen oopperalaulajatar, äänialaltaan mezzosopraano.

Todi syntyi Setúbalissa ja muutti perheineen Lissaboniin 1765. Hän ryhtyi näyttelemään ja esiintyi vielä samalla vuosikymmenellä Molièren näytelmässä Tartuffe. Hän tapasi myös italialaisen viulisti Francesco Saverio Todin, jonka kanssa hän meni vuonna 1769 naimisiin.

Todi sai laulunopetusta David Pereziltä. Vuonna 1770 hän esiintyi Giuseppe Scolarin oopperassa Il Viaggiotare Ridicolo. Vuosina 17721777 hän työskenteli Portossa laulajana ja laulunopettajana. Talvella 1777 hän teki ensimmäisen esiintymisensä ulkomailla laulaessaan Lontoossa. Vuodet 17781780 Todi vietti Ranskassa ja vuodet 1780–1783 Torinon Teatro Ruggiossa. Hän lauloi myös Saksassa ja Itävallassa vuoden 1781 aikana. Katariina II kutsui laulajattaren Venäjälle, jossa hän vietti neljä vuotta. Myöhemmin hän esiintyi mm. Preussin hoville.

Todille kehittyi näköongelmia hänen oleskellessaan Venetsiassa. Hän oli poissa lavalta muutamia kuukausia, mutta jatkoi sen jälkeen kiertelyä Italiassa ja lauloi myös Espanjassa. Todi vetäytyi uraltaan palattuaan Portugaliin lopullisesti 1800-luvun alkuvuosina. Hänen aviomiehensä kuoli 1803. Todi itse vietti kymmenen viimeistä elinvuottaan täysin sokeana. Hän sai aivohalvauksen heinäkuussa 1833 ja kuoli pari kuukautta myöhemmin. Todi haudattiin Lissaboniin.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.