Loreley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kalliota. Loreley on myös ooppera.
Loreleyn kallio ja Rein ylävirran suunnasta nähtynä.
Panoraamakuva Loreleysta vastarannalta nähtynä.
Ihmisiä jäätyneellä Reinillä talvella 1928–1929. Taustalla Loreley.

Loreley (myös Lorelei) on korkea kallio Reinin itärannalla Keski-Reinin laakson yläosassa, Saksassa. Se kohoaa noin 120 metrin korkeuteen joen pinnasta. Kallion kohdalla Rein on kapeimmillaan Pohjanmeren ja Sveitsin välillä: 113 metriä leveä ja 25 metriä syvä. Voimakas virtaus ja vedenalaiset kivet ovat aiheuttaneet joella monia veneonnettomuuksia. Loreleyn lähellä alavirrassa on Sankt Goarshausenin kylä.

Paikan nimen taustaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loreleyn nimi tulee mahdollisesti vanhan Reininmaan murteen sanoista lureln (’kuiskata’) ja ley (’kallio’), eli kyseessä olisi ”kuiskaava kallio”. Virtaukset ja pieni vesiputous, joka oli näkyvissä vielä 1800-luvun alussa, saivat aikaan kuiskaavan äänen, jota kallion erikoinen kaiku vahvisti.[1] Ääntä on vaikeaa kuulla enää nykyään alueen kaupungistumisen takia. Toinen teoria johtaa nimen alkuosan sanasta luren (’vaania’), jolloin nimi tarkoittaisi ”vaanivaa kalliota” ja viittaisi joella sattuneisiin onnettomuuksiin.

Legendat ja kansantarinat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kallioon liittyy monia legendoja ja kansantarinoita. Saksalainen kansantarina kertoo, että Loreley-niminen merenneito tai näkki istuu kalliolla ja yrittää lumota laulullaan joella ohi matkustavia ihmisiä, houkutella nämä kuolemaan. Vastaavaa tekivät muinaisen Kreikan seireenit.

Eräänlaisen legendan Loreleista kehitti saksalainen kirjailija Clemens Brentano romaanissaan Godwi oder Das steinerne Bild der Mutter (1801). Häntä oli siihen innoittanut Ovidiuksen myytti Ekhosta ja Narkissoksesta. Brentano on kirjoittanut useita versioita Lorelein tarinasta. Toinen tunnettu Loreleista kirjoittanut oli saksalainen runoilija Heinrich Heine.

Nimi Loreley on myös levinnyt laajalle kulttuurin eri osa-alueilla: useita musiikkikappaleita on nimetty Loreleyksi, on sen nimisiä runoja ja ooppera, henkilöitä kirjallisuudessa ja elokuvissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.