Lol Mahamat Choua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mohamat Choua Lol (15. kesäkuuta 1939 Mao, Ranskan Keski-Afrikka15. syyskuuta 2019 N'Djamena, Tšad) oli 29. huhtikuuta 1979 Kanossa perustetun Tšadin väliaikaisen hallituksen päämies. Lol oli kanembu-johtaja ja hänet katsotaan nostetun maan johtoon ainoastaan Nigerian painostuksella. Lol johti heikkoa Mouvement Populaire pour la Libération du Tchad (MPLT) -ryhmittymää, ja hänen kannatuksensa Tšadissa oli olematon. Nigeria asetti kuitenkin Kanon toisessa konferenssissa kapinallisjohtaja Habrén ja Goukounin kotiarestiin, joten Lol valittiin maan johtoon.

Libya suuttui sitä tukeneiden kapinallisjohtajien kuten Ahmat Acylin jättämisestä sivuun, ja pian hallitusta nousi haastamaan uusi kapinallisarmeija Front d'Action Commune Provisoir (FACP). Nigeria vihastui siitä, ettei hallitus ollut täysin sen hallinnassa ja keskeytti asetoimitukset ja esti öljyn myynnin. Lolin hallitus kaatui kesän loppuun mennessä.

Lol oli mukana Habrén hallituksessa 1982 alkaen. Lol johti Rassemblement pour la démocratie et le progrès -oppositiopuoluetta vuodesta 1992, kun ne sallittiin. Hän oli ehdokkaana 1996 presidentinvaaleissa ja jäi viidenneksi. Lol johti RDP:n parlamenttiryhmää parlamentissa ja tuki sittemmin presidentti Débyä.

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.