Noël Milarew Odingar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Noël Milarew Odingar (s. 1932 – k. 4. toukokuuta 2007) oli tšadilainen upseeri, joka oli syrjäyttämässä presidentti François Tombalbayea ja maata 1975–1978 hallinneen Korkeimman sotilasneuvoston (CSM) jäsen.

Odingar kuului sara-kansaan. Hän kävi Ranskan sotilasakatemiaan ja yleni nopeasti arvossa. Hänestä tuli 1965 majurin arvoisena maan asevoimien komentaja, mikä vahvisti sarojen asemaa maan johdossa.

Tyytymättömyys Tombalbayen politiikkaa kohtaan nousi armeijassa. Hän oli heittänyt vankilaan asevoimien komentajan Félix Malloumin 1973. Uusi, tällä kertaa gendarmerieen kohdistuva puhdistus laukaisi vuoden 1975 vallankaappauksen; aamulla 13. huhtikuuta gendarmerie hyökkäsi presidentinpalatsiin. Odingar saapui mukanaan lisäjoukkoja presidentinkaartia vastaan ja 8:30 mennessä Tombalbaye oli kuollut. Odingar puhui radiossa ja ilmoitti asevoimien tehneen velvollisuutensa "Jumalan ja kansankunnan edessä", jonka jälkeen pääkaupunkilaiset ryntäsivät kaduilla juhlimaan Tombalbayen kukistumista.

Perustetun yhdeksänmiehisen sotilasjuntan Conseil Superieur Militairen johtoon nimitettiin vankilasta vapautettu Malloum.