Litulaukat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Litulaukat
Rohtolitulaukka eli litulaukka (Alliaria petiolata)
Rohtolitulaukka eli litulaukka (Alliaria petiolata)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Litulaukat Alliaria
Heist. ex Fabr.[1]
Katso myös

  Litulaukat Wikispeciesissä
  Litulaukat Commonsissa

Litulaukat (Alliaria) on ristikukkaiskasvien (Brassicaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi kolme lajia. Sukuun on kuvattu aikojen kuluessa monia muitakin lajeja, mutta ne on sittemmin todettu samoiksi jonkin jo aiemmin kuvatun lajin kanssa.[2]

Litulaukat ovat kaksivuotisia ruohovartisia kasveja. Niiden varret ovat pystyjä, lähes kaljuja sekä haarattomia tai haarovia. Lehdet ovat suuria, herttamaisia, lähes kaljuja sekä saha- tai mutkalaitaisia. Litulaukkojen kukat ovat yksittäin tai runsashaaraisissa tertuissa. Kukkien terälehdet ovat valkoiset ja verholehdet ulkonevat. Emien vartalot ovat lyhyitä. Lidut ovat 4–6 cm pitkiä, kapeita ja nelikulmaisia.[3]

Litulaukoille tyypillistä on valkosipulimainen tuoksu, joka nousee voimakkaimmin esiin kasvia hienonnettaessa[3]. Litulaukkojen (Alliaria) suvun tieteellinen nimikin on juonnettu laukkojen (Allium) suvun tieteellisestä nimestä[3]. Litulaukat eivät kuitenkaan ole kovin läheistä sukua laukoille, sillä ne kuuluvat eri luokkiin; litulaukat ovat kaksisirkkaisia ristikukkaiskasveja ja laukat ovat yksisirkkaisia sipulikasveja.

Suvun lajeista Suomessa[4] ja Ruotsissa[3] tavataan ainoastaan yhtä: rohtolitulaukkaa eli litulaukkaa (Alliaria petiolata). Sitä tavataan Suomessa lähinnä vain Helsingin ja Turun ympäristössä sekä Ahvenanmaalla[5]. Litulaukka on kuitenkin Helsingissäkin melko yleinen.

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Lajitietokeskus: Litulaukat – Alliaria Laji.fi. Viitattu 4.12.2023.
  2. The Plant List (Alliaria) The Plant List. 2013. Viitattu 23.10.2017. (englanniksi)
  3. a b c d Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Löktravar (Alliaria) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 23.10.2017. (ruotsiksi)
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016 Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 23.10.2017.
  5. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Litulaukka (Alliaria petiolata) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 23.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]