Litsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvia. Litsi voi viitata myös housujen sepaluksen tuki- ja suojakaitaleeseen.
Litsi
Litchi chinensis Luc Viatour.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Litsit Litchi
Laji: chinensis
Kaksiosainen nimi

Litchi chinensis
Sonn.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Litsi Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Litsi Commonsissa

Litsi eli litsiluumu[1] eli kiinanluumu (Litchi chinensis) on noin 15–20-metriseksi kasvava ikivihreä pensasmainen puu, joka on läheistä sukua longaanille (Dimocarpus longan) ja rambutaanille (Nephelium lappaceum). Kasvi on alun perin kotoisin Etelä-Kiinasta, jossa sitä on viljelty tuhansia vuosia. Nykyään litsiä kasvatetaan myös muun muassa USA:ssa, Thaimaassa, Madagaskarilla ja Israelissa.

Litsiä on pidetty perhesovun ja romantiikan symbolina, ja entisaikaan vastanaineilla oli tapana laittaa sänkynsä alle kuivattuja litsejä poikalasten toivossa.

Puu ja hedelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litsin nahkamaiset lehdet ovat pitkiä ja kapeita. Ne ovat alussa punertavia mutta muuttuvat vanhemmiten tummanvihreiksi. Terälehdettömät kukat ovat pieniä, joko vihertävän tai kellertävän värisiä, ja kasvavat suurissa, jopa 75 senttimetriä pitkissä, rypäissä.

Itse hedelmä on noin saksanpähkinän kokoinen luumarja, joka muistuttaa etäisesti mansikkaa. Röpelöinen kuori on ohut, melko hauras ja väriltään joko punertava tai ruskea. Hedelmäliha on läpikuultavan valkoinen ja tuo mieleen säilötyn hillosipulin.

Maultaan hedelmä on raikkaan hapan ja hivenen rypälemäinen.

Sata grammaa hedelmälihaa sisältää noin 269 kJ (64 kcal) energiaa, 0,9 grammaa proteiinia, 16,4 grammaa hiilihydraatteja ja 0,3 grammaa rasvaa. Litsi on lisäksi erittäin C-vitamiinipitoinen.

Kasvuolosuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litsi viihtyy parhaiten subtrooppisessa tai trooppisessa ilmastossa, jossa sademäärät ja ilmankosteus ovat suuria. Kukkiakseen se tarvitsee viileän lepokauden. Kasvi ei kuitenkaan kestä kovaa pakkasta.

Litsi pitää ravinteikkaasta maaperästä, jonka pH:n tulisi olla noin 6-7. Maan tulee olla hyvin vettä läpäisevää, sillä kasvi ei siedä seisovaa vettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. Cox, Steve: Luonnon mestariteokset, s. 102. Suomentanut Sevelius, Ilona & Vihonen, Inkaliisa. Helsinki: Valitut Palat, 1996. ISBN 951-584-189-5.