Litsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvia. Litsi voi viitata myös housujen sepaluksen tuki- ja suojakaitaleeseen.
Litsi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Litsit Litchi
Laji: chinensis
Kaksiosainen nimi

Litchi chinensis
Sonn.

Katso myös

  Litsi Wikispeciesissä
  Litsi Commonsissa

Litsi eli litsiluumu[1] eli kiinanluumu (Litchi chinensis) on noin 15–20-metriseksi kasvava ikivihreä pensasmainen puu, joka on läheistä sukua longaanille (Dimocarpus longan) ja rambutaanille (Nephelium lappaceum). Kasvi on alun perin kotoisin Etelä-Kiinasta, jossa sitä on viljelty tuhansia vuosia. Sitä kasvatetaan trooppisen ilmaston alueella ympäri maailmaa, mutta erityisen suosittu se on Kaakkois-Aasiassa.[2] Nykyään litsiä kasvatetaan myös muun muassa USA:ssa, Thaimaassa, Madagaskarilla ja Israelissa. Tuoreina hedelminä sitä voi olla vaikea löytää kaupoista, mutta purkitettuna sitä voi löytää monista paikoista, erityisesti Aasia-marketeista.[2]

Litsiä on pidetty Kiinassa perinteisesti perhesovun ja romantiikan symbolina, ja entisaikaan vastanaineilla oli tapana laittaa sänkynsä alle kuivattuja litsejä poikalasten toivossa.[3]

Puu ja hedelmät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Litsin nahkamaiset lehdet ovat pitkiä ja kapeita. Ne ovat alussa punertavia, mutta muuttuvat vanhemmiten tummanvihreiksi. Terälehdettömät kukat ovat pieniä, joko vihertävän tai kellertävän värisiä, ja kasvavat suurissa, jopa 75 senttimetriä pitkissä, ryppäissä.

Itse hedelmä on noin saksanpähkinän kokoinen luumarja, joka muistuttaa etäisesti mansikkaa. Röpelöinen kuori on ohut, melko hauras ja väriltään joko punertava tai ruskea. Kypsä hedelmä on väriltään kaunis voimakkaan punainen.[2] Hedelmäliha on läpikuultavan valkoinen ja sen keskellä on ruskea siemen.[2] Maultaan hedelmä on raikkaan hapan ja hivenen rypälemäinen. Hedelmiä käytetään usein cocktaileissa.[2]

Sata grammaa hedelmälihaa sisältää noin 269 kJ (64 kcal) energiaa, 0,9 grammaa proteiinia, 16,4 grammaa hiilihydraatteja ja 0,3 grammaa rasvaa. Litsi on lisäksi erittäin C-vitamiinipitoinen.

Kasvuolosuhteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Litsipuu

Litsi viihtyy parhaiten subtrooppisessa tai trooppisessa ilmastossa, jossa sademäärät ja ilmankosteus ovat suuria. Kukkiakseen se tarvitsee viileän lepokauden. Kasvi ei kuitenkaan kestä kovaa pakkasta.

Litsi pitää ravinteikkaasta maaperästä, jonka pH:n tulisi olla noin 6–7. Maan tulee olla hyvin vettä läpäisevää, sillä kasvi ei siedä seisovaa vettä.

  1. Cox, Steve: Luonnon mestariteokset, s. 102. Suomentanut Sevelius, Ilona & Vihonen, Inkaliisa. Helsinki: Valitut Palat, 1996. ISBN 951-584-189-5.
  2. a b c d e Landness Kearns: What Exactly Are Lychees? Your New Favorite Summer Fruit. Huffpost 10.6.2015. (englanniksi) Viitattu 8.4.2020.
  3. Lychees Online - Lychee Fruit, Trees, Products & Info www.lycheesonline.com. Viitattu 24.6.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]