Rambutaani

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rambutaani
Rambutan Fruit.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit Sapindaceae
Suku: Nephelium
Laji: lappaceum
Kaksiosainen nimi
Nephelium lappaceum
L.[1]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Rambutaani Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rambutaani Commonsissa

Rambutaani (Nephelium lappaceum) on saippuamarjakasveihin kuuluva, litsin sukuinen hedelmäpuu. Se kasvaa villinä Malesiassa ja viljeltynä laajemminkin Kaakkois-Aasiassa. Puu on ikivihreä, 10–20 metrin korkuinen puu, jolla on pitkulaiset, noin 10–30 senttimetrin pituiset kiiltävät lehdet. Hedelmän pinta on karvainen ja sisus läpikuultavan valkea, toisinaan hieman vaaleanpunaiseen vivahtava. Tuoreen hedelmän karvat joustavat ja tuntuvat kumimaisilta. Hedelmäliha maistuu makealta ja hiukan happamalta.[2] Hedelmän sisällä on soikea kivi, joka on myrkyllinen.lähde? Rambutaanin nimi juontuu sen karvaisuudesta; malaijinkielinen sana rambut tarkoittaa hiuksia.

Viljely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rambutaania viljellään mm. Afrikassa, Kambodžassa, Karibian saaristossa, Keski-Amerikassa, Intiassa, Indonesiassa, Malesiassa, Filippiineillä ja Sri Lankassa.[2] Suurin tuottajamaa on Thaimaa. Rambutaanin viljely on yleistymässä Australiassa ja vuonna 1997 rambutaani oli Havaijin kolmen tuotetuimman trooppisen hedelmän joukossa.

Rambutaani on sopeutunut trooppiseen ilmastoon ja on herkkä alle 10 °C:n lämpötiloille. Puut viihtyvät parhaiten syvämultaisessa mäkimaastossa. Aasiassa on reilusti yli 200 rambutaanilajiketta, joista suurin osa on jalostettu kasvamaan lyhyiksi, vain noin 3–5 metriä korkeiksi; tämä helpottaa sadonkorjuuta. Puut tuottavat hedelmiä kahdesti vuodessa, kerran loppusyksyllä ja kerran alkukesällä. Yksi puu voi tuottaa 5000–6000 hedelmää, tai enemmänkin. Nuorten hedelmätarhojen tuotanto on keskimäärin noin 1,2 tonnia hehtaarilta, mutta vanhemmat voivat tuottaa jopa 20 tonnia hehtaarilta.

Suurin osa kaupallisista lajikkeista on hermafrodiitteja, jotka tuottavat sekä naaras- että koiraspuolisia kukkia; lajikkeet, jotka tuottavat vain naaraskukkia tarvitsevat myös koiraspuita. Hermafrodiittisten lajikkeiden kukista suurin osa on hedelmiksi kehittyviä naaraita, kun taas huomattavasti pienempi osa on koiraita, jotka pölyttävät naaraat.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rambutaanit myydään yleensä tuoreina, hillottuina tai tölkkeihin säilöttyinä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS
  2. a b c Nephelium lappaceum Montoso Gardens