Rambutaani

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rambutaani
Rambutan Fruit.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit, Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit, Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset, Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset, Magnoliopsida
Lahko: Sapindales
Heimo: Saippuamarjakasvit, Sapindaceae
Suku: Rambutaanit, Nephelium
Laji: lappaceum
Kaksiosainen nimi
Nephelium lappaceum
L.[1]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Rambutaani Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rambutaani Commonsissa

Nimi-testi OK

Rambutaani (Nephelium lappaceum) on saippuamarjakasveihin kuuluva puulaji, joka kasvaa luonnonvaraisena Malesiassa. Se on ainavihanta noin 10 metrin korkuinen puu, jolla on parilehdykkäiset, noin 15–45 senttimetrin pituiset kiiltävät lehdet. Lehtien lehdyköitä on useimmiten 2 tai 3 paria. Lehdykät ovat soikeita tai vastapuikeita ja noin 6–18 cm pitkiä. Kukinnot ovat suunnilleen yhtä pitkiä kuin lehdet ja kukat ovat teriöttömiä. Hedelmän pinta on piikkinen ja sisus läpikuultavan valkea, toisinaan hieman vaaleanpunaiseen vivahtava.[2] Tuoreen hedelmän piikit ovat joustavia ja tuntuvat kumimaisilta. Hedelmäliha maistuu makealta ja hiukan happamalta.[3] Rambutaanin nimi juontuu sen karvaisuudesta; malaijinkielinen sana rambut tarkoittaa hiuksia.

Viljely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rambutaania viljellään mm. Afrikassa, Kambodžassa, Karibian saaristossa, Keski-Amerikassa, Intiassa, Indonesiassa, Malesiassa, Filippiineillä ja Sri Lankassa.[3] Suurin tuottajamaa on Thaimaa. Rambutaanin viljely on yleistymässä Australiassa ja vuonna 1997 rambutaani oli Havaijin kolmen tuotetuimman trooppisen hedelmän joukossa.

Rambutaani on sopeutunut trooppiseen ilmastoon ja on herkkä alle 10 °C:n lämpötiloille. Puut viihtyvät parhaiten syvämultaisessa mäkimaastossa. Aasiassa on reilusti yli 200 rambutaanilajiketta, joista suurin osa on jalostettu kasvamaan lyhyiksi, vain noin 3–5 metriä korkeiksi; tämä helpottaa sadonkorjuuta. Puut tuottavat hedelmiä kahdesti vuodessa, kerran loppusyksyllä ja kerran alkukesällä. Yksi puu voi tuottaa 5000–6000 hedelmää, tai enemmänkin. Nuorten hedelmätarhojen tuotanto on keskimäärin noin 1,2 tonnia hehtaarilta, mutta vanhemmat voivat tuottaa jopa 20 tonnia hehtaarilta.

Suurin osa kaupallisista lajikkeista on yksikotisia, jotka tuottavat sekä emi- että hedekukkia; lajikkeet, jotka tuottavat vain emikukkia tarvitsevat myös hedepuita. Yksikotisten lajikkeiden kukista suurin osa on hedelmiksi kehittyviä emikukkia, kun taas huomattavasti pienempi osa on hedekukkia, jotka pölyttävät emikukat.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rambutaanit myydään yleensä tuoreina, hillottuina tai tölkkeihin säilöttyinä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS
  2. Nephelium Flora of China. Viitattu 3.1.2016. (englanniksi)
  3. a b c Nephelium lappaceum Montoso Gardens