Lion Feuchtwanger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lion Feuchtwanger (myös pseudonyymillä J.L. Wetcheek, 7. heinäkuuta 1884 München, Saksa21. joulukuuta 1958 Pacific Palisades, Yhdysvallat) oli saksanjuutalainen kirjailija ja näytelmäkirjailija.

Feuchtwanger syntyi ja kasvoi Münchenissä, jonka yliopistossa hän myös opiskeli kirjallisuutta ja filosofiaa Berliinin yliopiston ohella. Hän palveli Saksan armeijassa ensimmäisen maailmansodan rintamilla. Sota sai Feuchtwangerin siirtymään hiukan vasemmalle kirjoituksissaan. Sodan jälkeen Feuchtwanger teki yhteistyötä Bertolt Brechtin kanssa.

Hänen ensimmäinen kuuluisa kirjansa oli historiallinen romaani Jud Süß, joka kertoi keinottelijasta Joseph Süß Oppenheimerista, joka ajoi Württembergin valtion korruptioon vallan- ja omaisuudenhimossaan. Hän julkaisi myös teoksen Erfolg, joka oli fiktiivinen kuvaus kansallissosialistien noususta ja tuhosta. Natsit alkoivat vainota juutalaista Feuchtwangeria. Vuonna 1933 Adolf Hitlerin noustua valtaan Feuchtwangerin kotiin tehtiin ratsia, jossa tuhottiin ja varastettiin hänen omaisuuttaan. Kirjailija oli itse tuolloin matkalla Ranskassa, jonne päätti jäädä maanpakoon. Feuchtwangerin teoksia poltettiin natsien kirjarovioissa.

Vuonna 1940 natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels antoi filmata Feuchtwangerin kuuluisimman teoksen, Jud Süssin. Tarinaa maustettiin antisemitismillä, jota ei löydy alkuperäisteoksesta.

Natsi-Saksa miehitti Ranskan kesällä 1940. Feuchtwanger pidätettiin ja lähetettiin internointileirille. Hän pääsi pakenemaan Ranskasta muun muassa yhdysvaltalaisen Varian Fryn avulla. Feuchtwanger asettui Yhdysvaltoihin ja osti talon Pacific Palisadesista vaimonsa Martan kanssa. Hän jatkoi kirjoittamista kuolemaansa 1958 saakka.