Leaving Las Vegas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leaving Las Vegas
Ohjaaja Mike Figgis
Käsikirjoittaja Mike Figgis
Tuottaja Lila Cazès
Annie Stewart
Säveltäjä Anthony Marinelli
Kuvaaja Declan Quinn
Pääosat Nicolas Cage
Elisabeth Shue
Julian Sands
Richard Lewis
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Levittäjä United Artists
Netflix
Ensi-ilta 1995
Kesto 111 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Leaving Las Vegas on vuonna 1995 ensi-iltansa saanut Mike Figgisin ohjaama draamaelokuva, jossa pääosia näyttelevät Nicolas Cage ja Elisabeth Shue. Elokuva perustuu John O'Brienin samannimiseen romaaniin, joka on osittain omaelämäkerrallinen.

Kaksi viikkoa projektin alkamisen jälkeen O'Brien teki itsemurhan. Projektin keskeyttämistä harkittiin, mutta elokuva päätettiin tehdä hyvänä muistona O'Brienille.

Leaving Las Vegas antaa tinkimättömän realistisen kuvauksen alkoholismista. Nicolas Cagen hahmo on lähes koko elokuvan ajan voimakkaasti humalassa, ja niissä harvoissa kohtauksissa, joissa hän ei juopottele, hän kokee voimakkaita vieroitusoireita.

Elokuva oli ehdokkaana monissa gaaloissa näyttelijäntyöstä, ohjauksesta ja käsikirjoituksesta. Oscareita Leaving Las Vegasille tuli yksi, ja se meni Nicolas Cagelle parhaasta miespääosasta. Yhteensä elokuva oli ehdolla neljään Oscariin. Lisäksi Cage voitti miespääosan Golden Globen ja SAG-palkinnon.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Leaving Las Vegasin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ben Sanderson (Cage) on alkoholisoitunut Hollywoodin käsikirjoittaja, joka on menettänyt kaiken jatkuvan juomisensa takia. Menetettyään perheensä ja työnsä hän päättää tehdä lopun elämästään alkoholia juomalla Las Vegasissa.

Saavuttuaan Las Vegasiin Ben tapaa Seran (Shue), joka on prostituoitu. Heidän välilleen kehkeytyy syvä ystävyys- ja ymmärryssuhde. Seran täytyy luvata Benille, ettei yritä saada tätä lopettamaan juomista, ja Ben ei saa kritisoida Seran ammattia.

Lopulta vietettyään paljon aikaa keskenään he tulevat turhautuneiksi toistensa tapoihin. Sera rukoilee Beniä menemään tapaamaan lääkäriä alkoholisminsa takia. Ben vihoissaan, mutta liian juovuksissa kertoakseen tunteitaan, lähtee ja makaa toisen naisen kanssa. Sera heittää tämän jälkeen Benin lopullisesti ulos ja jatkaa prostituoidun ammattiaan. Kolme teini-ikäistä raiskaa ja hakkaa hänet. Saatuaan häädön asunnostaan Sera saa viimeisen puhelun Beniltä tämän kuolinvuoteelta. Sera menee tapaamaan Beniä, ja he rakastelevat viimeisen kerran ennen Benin kuolemaa.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nicolas Cage  Ben Sanderson  
 Elisabeth Shue  Sera  
 Julian Sands  Yuri, Seran latvialainen parittaja  
 Richard Lewis  Peter  
 Steven Weber  Marc Nussbaum  
 Kim Adams  Sheila  
 Emily Procter  Debbie  

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Baftat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 5.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]