Leanaliisa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

  Leanaliisa (oik. Leena-Liisa Pirhonen-Kornhauser, s. 1962[1] Oulu) on suomalainen laulaja-pianisti, säveltäjä, sanoittaja ja stand up -koomikko. Taiteilijanimeä Leanaliisa hän on käyttänyt vuodesta 1997 lähtien, sitä ennen hän on esiintynyt nimellä Leena Pirhonen. [2] Hän valmistui vuonna 2000 Oulun yliopistosta kasvatustieteen maisteriksi ja opettajaksi, erikoistumisaineinaan musiikki ja kasvatuspsykologia ja musiikkiterapia (Sibelius-Akatemia).

Uransa Leanaliisa aloitti 1980-luvulla, jolloin hän osallistui Rock Ralli TV2, Grand Prix Mtv3, sijoittuen kolmanneksi, Kevään Sävel Mtv3 -sävellyskilpailuun menestyen kohtalaisesti. Hän osallistui Euroviisujen Suomen karsintoihin vuonna 1990 laululla Sua haluan ja sijoittui kahdeksanneksi.[3] Leanaliisa esiintyi laulaja-pianistinaYle TV2:n "raja-ilmiöitä" käsitelleessä suorassa yöllisessä keskusteluohjelmassa Täysi kuu, jossa hän joka ohjelmassa esitti viisi säveltämäänsä kappaletta.[4]

1990-luvun puolivälissä Leanaliisa muutti Saksaan, mistä käsin hän esiintyy sekä sooloartistina että oman show'n kera. Vuonna 2004 Leanaliisa julkaisi omasta elämästään kertovan satiirisen kirjan Sateenkaarta ei kiinni saa (Pilot-kustannus 2004; omakustanne). Leanaliisa on julkaissut kahdeksan levyä joista viimeisin ”No Limits – I Wanna Live” (All Studio Finland) julkaistiin huhtikuussa 2007.

Leena-Liisa Pirhonen omistaa toiminimen All Studio Finland. Säveltämisen lisäksi hän harrastaa myös taidemaalausta.

Ensimmäisen musikaalinsa:"Viikko Vieraissa", Leana Pirhonen sävelsi Chrisse Johanssonin librettoon Sumute ry:n eli suomalaisen musiikkiteatteri ry:n musiikkiteatterikoulutuksen lopputyönä.Sen ohjasi Erkki Saarela. Se esitettiin neljällä paikkakunnalla. Seuraava Pirhosen musikaali "Naisen Sydän oli esityksessä Hyvinkäällä, Violet-Teatterissa. Kolmas suuri sävellystyö oli musikaali "Tanssi Joella" ja kuten neljäs musikaali, "Ghost in my bed", ei ole tullut vielä esitykseen. Pirhonen-Kornhauser toimii myös musiikinopettajana ulkomailla ja on useissa projekteissa kuten EU- Comenius -Projektissa, Europasong Groupin kuoronjohtajana ja NBS River Dance Groupin ja Improvisation Orchestran johtajana ja omien laulujensa tulkitsijana ja singer-songwriterina varsin aktiivinen toimija Saksassa.lähde?

Pirhonen-Kornhauser on säveltänyt musikaaleja, teatterimusiikkia, TV-musiikkia, chansoneja ja lauluja, pop- ja rockmusiikkia, klassisia instrumentaaliteoksia pianolle, A&R ja jazz ja mystisiä moderneja musiikkikollaaseja sekä latinalaista poppia ja suomalaista tanssimusiikkia, lastenlauluja, kansanlauluja, valsseja.[2]

Pirhonen-Kornhauserin taidenäyttelyissä kuten "Soivia kuvia" (Galerie Novo, Helsinki), hän yhdistää säveltämänsä musiikin omiin mystisiin taideteoksiinsa (60 laulua ja 60 teosta) rakentamaansa unen käytävään, performansseihin, tanssiin ja unentulkintoihin.lähde?

Julkaistuja levyjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leena Pirhonen (ilmestynyt myös C-kasettina, 1986) (Polarvox)
  • Odota mua; Ruma sielu (1986) (promolevy)
  • Sua haluan (1990) (All Studio Finland)
  • Leana:Heaven stay alive (1995) (All Studio Finland)
  • Leana:Nothing’s gonna change my heart (2002) (All Studio Finland)
  • Leana Pirhonen:Honeymoon in Paris (2005) (All Studio Finland)
  • Leanaliisa:Love of My Life (2006) (radiopromo/digisingle) (All Studio Finland)
  • Leanaliisa:Tiedän että niin kaunis on tää maa (2007) (radiopromo/digisingle, All Studio Finland)
  • Leanaliisa:No Limits – I Wanna Live (2007) (All Studio Finland

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leanaliisa Facebookissa