Lasisiipiset

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lasisiivet)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lasisiipiset
Vattulasisiipi (Pennisetia hylaeiformis)
Vattulasisiipi (Pennisetia hylaeiformis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Perhoset Lepidoptera
Alalahko: Glossata
Osalahko: Erilaissuoniset Heteroneura
Yläheimo: Lasisiipismäiset Sesioidea
Heimo: Lasisiipiset Sesiidae
Boisduval, 1828
Alaheimot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Lasisiipiset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lasisiipiset Commonsissa

Lasisiipiset (Sesiidae) on perhosten heimo. Siihen kuuluu maailmassa reilu 1300 lajia noin 150 suvussa. Mimikry on heimossa yleistä ja monet lajeista näyttävätkin ensisilmäykseltä enemmän pistiäisiltä kuin perhosilta.

Piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuiset perhoset ovat aktiivisia päiväsaikaan. Ne ovat väritykseltään tummia ja etenkin takaruumiissa on yleensä keltaisia, kellertäviä tai punaisia poikkiraitoja, joiden ansioista perhosesta saa pistiäismäisen vaikutelman. Vartalo on pituuteensa nähden kapea. Siivet ovat kapeat ja usein suurelta osin läpinäkyvät, mutta etusiivissä voi olla kuviointia tai ne voivat olla jopa kokonaan suomujen peittämät.[1][2]

Muutamat lajit ovat viljelyskasvien tuholaisia[3]. Toukat elävät kaivertamissaan käytävissä puuvartisten ravintokasvien oksien tai rungon sisällä tai juuristoissa, samaan tapaan kuin lasisiipisille läheistä sukua olevien puuntuhoojamaisten perhosten toukat. Aikuisen perhosen kuoriuduttua tyhjä kotelo työntyy osittain ravintokasvin ulkopuolelle.

Lajit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on tavattu 17 lasisiipilajia[4][5] Vuoden 2010 Suomen lajiston uhanalaisarvioinnissa yksi laji on katsottu erittäin uhanalaiseksi (EN), kaksi lajia silmälläpidettäviksi (NT) ja yksi laji puutteellisesti tunnetuksi (DD)[6]. Lisäksi yksi lasisiipi on rauhoitettu Suomessa luonnonsuojeluasetuksella[7].

Vattulasisiivet Tinthiinae[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aitolasisiivet Sesiinae[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Britis Insects (englanniksi)
  2. Markku Savela
  3. The Clearwing Borers of Florida (Sesiidae) (englanniksi)
  4. Luonnontieteellinen keskusmuseo: ennen vuotta 2009 tavatut lajit
  5. Kimmo Silvonen, Morten Top-Jensen & Michael Fibiger: Suomen päivä- ja yöperhoset – maastokäsikirja. Østermarie: BugBook Publishing, 2014. ISBN 978-87-993512-9-9.
  6. Jari-Pekka Kaitila, Kari Nupponen, Jaakko Kullberg & Erkki Laasonen 2010. Perhoset. Julk.: Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.). Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki.
  7. Finlex: luonnonsuojeluasetus
  8. Panu Välimäki, Marko Mutanen, Tomi Mutanen & Timo Lehto: Mielenkiintoiset perhoshavainnot ja vaelluskatsaus 2008. Baptria, 2009, 34. vsk, nro 2, s. 41. Suomen Perhostutkijain Seura.
  9. Panu Välimäki & Jari-Pekka Kaitila: Huomionarvoiset pikkuperhoshavainnot (Micropterigidae–Pyralidae) 2009. Baptria, 2009, 34. vsk, nro 2, s. 80–81. Suomen Perhostutkijain Seura.
  10. Suomen perhostutkijain seura

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.