Larry Craig

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Larry Craig

Larry Edwin Craig (s. 20. heinäkuuta 1945) on yhdysvaltalainen republikaanisen puolueen poliitikko. Hän edusti Idahoa Yhdysvaltain edustajainhuoneessa vuosina 19811991 ja senaatissa vuodesta 1991 vuoteen 2009.

Craig on syntynyt Idahossa. Hän valmistui Idahon yliopistosta ja jatkoi opintojaan George Washingtonin yliopistossa. Ennen uraa Yhdysvaltain kongressissa hänet oli valittu Idahon senaattiin vuosina 1974, 1976 ja 1978. Craig on National Rifle Associationin johtokunnan jäsen vuodesta 1983.

Craigilla on puoliso Suzanne ja tämän kanssa kolme adoptoitua lasta vaimon entisestä avioliitosta.

Vessaskandaali 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. kesäkuuta 2007 Craig pidätettiin Minneapolisin lentoaseman WC:stä. Hän oli poliisin mukaan koputellut lattiaan ja heilutellut kättään koppien seinän alta, minkä siviiliasuinen poliisi tulkitsi homopartnerin hakua merkitseväksi eleeksi. Craig myönsi syyllistyneensä häiriökäyttäytymiseen, muttei ollut ilmoituksensa mukaan hakemassa minkäänlaista seksuaalista kontaktia.

Craig tunnetaan homovastaisista puheistaan. Tiedotusvälineille hän korosti jupakan yhteydessä olevansa heteroseksuaali.[1] 8. elokuuta hän sai tuomion "siveettömästä käyttäytymisestä" (engl. disorderly conduct). Hän selvisi sakoilla ja vuoden valvomattomalla ehdollisella. Julkisuuteen tapaus pääsi vasta elokuun lopulla Roll Call -lehden jutun myötä.

Craig jätti luottamustehtävänsä eri valiokunnissa. Jotkut Yhdysvaltain senaattorit, kuten Kit Bond, Norm Coleman ja John McCain, vaativat jopa Craigin eroamista senaatista. Valkoisen talon antaman tiedotteen mukaan George W. Bush oli ilmaissut pettymyksensä Craigin toiminnan suhteen, mutta ei kommentoinut kohua herättänyttä tapausta laajemmin.

Craig ilmoitti syyskuun alussa jättävänsä senaattipaikkansa 30. syyskuuta.[2] Hän perui myöhemmin eroilmoituksensa. Hän ei kuitenkaan asettunut enää ehdolle vuonna 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Senator Larry Craig: 'I Am Not Gay' 28.8.2007. FOX News Network. Viitattu 26.7.2008. (englanniksi)
  2. Sen. Craig may not resign, spokesman says 4.9.2007. Associated Press. Viitattu 26.7.2008. (englanniksi)
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.