Lantmännen Agron koetila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lantmännen Agron koetila Hauholla tutkii viljelykasvien lajikkeita, torjunta-aineita, lannoitteita sekä viljelytekniikkaa. Se perustettiin vuonna 1963. Tutkimustoiminta oli laajimmillaan 1970- ja 1980-luvuilla.[1]

Koetilalle perustetaan vuosittain tuhansia eri lajien ja lajikkeiden koeruutuja. Niiden kasvua ja eri kasvinsuojelu- ja lannoitetoimenpiteiden toimivuutta havainnoidaan ja tuloksia raportoidaan K-maatalouden kotisivulla sekä Facebookissa ja Twitterissä.[2]

Koetila testaa myös uusia lajikkeita. Esimerkiksi vuonna 2013 tutkittiin rehumaissin soveltuvuutta Suomen kasvuoloihin. Koetila on toiminut vuodesta 1963.

Sertifioitua tutkimustyötä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukes myönsi GEP-sertifikaatin K-maatalouden koetilalle tammikuussa 2013. Tämän myötä Koetilan tekemät kasvinsuojeluainekokeet virallistettiin kasvinsuojeluaineiden rekisteröinneissä. [2] Kasvinsuojeluainekokeissa vertaillaan tauti- ja rikka-aineiden tehoa. Kattava otos koetuloksista on luettavissa vuosittain julkaistussa Viljelyoppaassa.

Lajikekokeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koetilalla tutkitaan uusia lajikkeita viljalajeista, rypsistä ja rapsista, herneestä ja nurmikasveista. Koetilan luoma Viljelyohjelma opastaa viljelijää valitsemaan parhaat lajike-, tuote- ja menetelmäkokonaisuudet. Viljelyohjelman suositukset perustuvat vuosien tutkimustyön tuloksiin.

Koeruuduilla kasvavat kasvit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koeruuduilla kasvaa muun muassa

Lajikekokeita tehdään kumppanitilojen yhteishankkeissa myös maan muissa osissa, Ruukissa, Ylistarossa, Maaningalla, Inkoossa ja Pernajalla. Koetila tekee tutkimuksia myös Hauhon ulkopuolella. Kesällä 2012 toteutettiin mansikan harmaahomeen torjuntakoe Lepaalla.

Tutkimus- ja koetoiminta lajeittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nurmikasvien tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nurmikasvien tutkimuksessa tutkitaan kasvurytmiä, sadontuottoa, rehuarvoa ja talvehtimista.

Lajiketestauksessa vain lupaavimmat uudet lajikkeet otetaan Suomeen kokeisiin. Seoskokeissa tutkitaan mahdollisimman tuottoisaa seosta 3- niiton järjestelmään.

Koetilalla tehdään myös siemen­tuotanto­kokeita ja tutkitaan viljely­tekniikkaa, sillä nurmilajikkeen siementuotantokyvyllä on suuri merkitys lajikkeen elinkaarelle ja kaupalliselle hyödynnettävyydelle.

Viljelyohjelmapäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koetilalla järjestetään vuosittain viljelyohjelmapäivä, jossa koetilan tutkijat esittelevät kuluneen kauden tutkimustuloksia ja vieraat pääsevät itse tutustumaan koeruutuihin asiantuntijoiden opastuksella.

Kasvuasteseuranta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koetilalla toimii myös Lantmännen Agron siemenkeskus ja viljalaboratorio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maatalouden tutkimuskeskuksella pitkä perinteet Hauholla Yle. 2013. Viitattu 16.10.2016.
  2. a b Tutkimus- ja koetoiminta K Maatalous. Viitattu 16.10.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]