Laiminlyöntirikos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laiminlyöntirikos on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty jonkin teon tekemättä jättäminen. Varsinainen laiminlyöntirikos (lat. delictum omissionis) on rikos, jossa teon tekemättä jättäminen sinänsä on rangaistavaa. Tällöin loukataan käskynormia, joka asettaa tietyn velvollisuuden kaikille oikeusalamaisille. Esimerkiksi jos tietää toisen olevan hengenvaarassa ja jättää antamatta tai hankkimatta tälle apua, niin laiminlyöjää rangaistaan pelastustoimen laiminlyönnistä sakolla tai vankeudella (rikoslain 21 luvun 15 pykälä).

Epävarsinainen laiminlyöntirikos (delictum commissivum per omissionem) käsittää vain tietylle henkilölle asetetun velvollisuuden laiminlyömisen. Tällöin loukataan kieltonormia tai yhtä aikaa sekä kielto- että käskynormia. Tällainen erityinen velvollisuus voi perustua oikeusjärjestykseen, oikeustoimeen, sopimukseen, virkaan tai henkilön aiempaan toimenpiteeseen. Seurauksen aiheuttaneen laiminlyönnin tekijän tulee olla henkilö, jolla olisi ollut velvollisuus estää seuraus eli hänellä oli vastuuasema seurauksen torjunnassa. Esimerkiksi entinen huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio tuomittiin käräjäoikeudessa syylliseksi murhaan, kun hänen katsottiin laiminlyöneen virkavelvollisuutensa jättämällä ilmoittamatta murhan suunnittelusta, vaikka hän oli siitä tietoinen.[1] Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso tietosanakirja, Otava 1960–1965.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomas Rimpiläinen: Jari Aarnio on syyllinen murhaan – käräjäoikeus tuomitsi ex-poliisipomon elinkautiseen ja vapautti rikollispomon 17 vuoden takaisesta teosta Yle. 22.12.2020. Viitattu 23.12.2020.
  2. Hovioikeus vapautti Jari Aarnion murhasyytteestä: ei tiennyt suunnitelmasta eikä ollut velvollinen estämään palkkamurhaa – Aarnio tyytyväinen tuomioon Yle Uutiset. 4.2.2022. Viitattu 26.6.2022.