Laakajärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laakajärvi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Kajaani, Sonkajärvi, Sotkamo
Koordinaatit 63°49′59″N, 27°57′00″E
Järvinumero 04.644.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 164,4 m [1]
Rantaviiva 84,8 km [2]
Pinta-ala 34,7 km² [2]
Keskisyvyys 7,4 m [2]
Suurin syvyys 25 m
Kartta
Laakajärvi

Laakajärvi on runsaan 20 kilometrin pituinen, kapeahko ja lähes erämainen järvi Kainuun ja Pohjois-Savon rajalla. Kainuuseen kuuluva osa on Kajaania ja Sotkamoa ja Pohjois-Savoon kuuluva osa Sonkajärveä. Järvi kuuluu Vuoksen vesistön Nilsiän reittiin. Laskujoki lähtee aluksi lounaaseen Sonkajärven suuntaan ja yhtyy parin pienemmän järven (Kiltuanjärvi, Sälevä, Korpinen) jälkeen Nurmijokeen ja sitä kautta Syvärinjärveen ja sittemmin Kallaveteen. Laakajärven pinta-ala on lähes 35 km², ja se on Suomen 105. suurin järvi.

Järven pohjoisosa kuuluu Kajaaniin, itäosa Sotkamoon ja lounaisosa Sonkajärveen. Laakajärvi on säännöstelty, mutta säännöstelyn rajat ovat vähäiset, korkeus on 163 - 165 metriä merenpinnasta. Laakajärven Kajaanin puoleiset rannat ovat pääosin Metsähallituksen ja kahden suuren yksityisen metsäyhtiön omistuksessa. Juuri Kajaanin puoleisin osa on sangen luonnontilainen, karikkoinen ja täynnänsä pikku saaria. Nämä saaret ovat merkittäviä selkälokin ja kalasääsken pesimäalueita. Alueella on myös virkistyskäyttömerkitystä. Sotkamon puoleisella kaistaleella on pieni Laakajärven kylä. Järven veden laatu on jonkin verran kärsinyt turvetuotannosta.

Laakajärven Kajaanin puoleiseen osaan on kaavoitettu alun perin parisataa kesämökkiä, mutta erityisesti luonnonsuojelujärjestöjen vaatimuksesta mökkipaikkojen määrää on vähennetty. Järjestöjen mukaan nykyisenkin kaavan mökkimäärä tuhoaa linnuston elinmahdollisuuksia järvellä.

Laakajärvi on alle kymmenen kilometrin päässä Talvivaaran kaivospiiristä ja sitä uhkaavat myös kaivoksen päästöt Lumijoen ja Kivijärven kautta.[3][4][5]

Ympäristöministeriön mukaan Laakajärvi ja itse asiassa koko Vuoksen vesistö on kokonaisuudessaan rajattu Kainuun maakunnan ulkopuolelle, millä saattaa olla lainkäytöllisiä vaikutuksia.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen Karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 10.9.2010.
  2. a b c OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 10.9.2010.
  3. SYKE 13.11.2012
  4. Talvivaaran lähijärvien puhdistaminen kestää vuosia; YLE 20.9.2012
  5. Laakajärven vedenlaatu huononi taas Talvivaaran vuotojen vuoksi; YLE 25.6.2013
  6. Ympäristöministeriö: ”Selvennyksiä eräissä tavoitteissa esiintyviin käsitteisiin:Vuoksen vesistöalue”, Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden soveltaminen kaavoituksessa, s. 50. Ympäristöministeriö, maankäytön osasto, 2003. ISBN 951-37-3945-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]