La Muette de Portici

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
La muette de Portici
Rogier à la tête des volontaires de Liège (Soubre, 1878).jpg
Alkuperäinen nimi La muette de Portici
Porticin mykkä
Säveltäjä Daniel-François-Esprit Auber
Libretto Eugène Scribe
Pohjautuu napolilaisten kapinaan espanjalaisia vastaan 1600-luvulla
Kieli ranska
Kantaesitys 1828
Pariisi
aikajana Auberin oopperoista

La Muette de Portici (Porticin mykkä) on Daniel-François-Esprit Auberin vuonna 1828 säveltämä ooppera, joka kertoo napolilaisten kapinoinnista espanjalaisia vastaan 1600-luvulla. Paikannimi Portici tarkoittaa erästä Napolin esikaupungin satamaa. Teoksen libreton on kirjoittanut Eugène Scribe.

Oopperan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ooppera koki ennennäkemättömän menestyksen, kun se esitettiin Pariisissa Pelletier-kadun teatterissa 28. helmikuuta 1828. Pariisissa oopperaa esitettiin kaikkiaan 505 kertaan vuoteen 1882 mennessä ja Berliinissäkin 285 kertaa vuoteen 1898 mennessä.

Teos kuvaa isänmaallisuuden ja vapaudenkaipuun viriämistä — kaikki eräänlaisena freskona napolilaisten joutuessa kärsimään espanjalaisten sortoa.

Ooppera on kuitenkin nykyisin painunut lähes täydelliseen unohdukseen.kenen mukaan? Vain Marseillessa yritettiin sen esittämistä vuonna 1991 mutta esitys ei ollut kovinkaan suuri menestys ja se ei toiminut edes tekohengityksenä.kenen mukaan?

Bryssel 25.8.1830[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperan esitys Brysselin Théâtre de la Monnaiessa 25. elokuuta 1830 eli Alankomaiden kuninkaan Vilhelm Oranialaisen 59. vuosipäivän juhlallisuuksien yhteydessä laukaisi tapahtumaketjun, joka johti Belgian itsenäistymiseen Alankomaiden herruudesta. Kun lavalla laulettiin aariaa pyhästä isänmaanrakkaudesta (Amour sacré de la patrie), katsojat nousivat seisomaan ja ryntäsivät kadulle. Tapahtumaa pidetään Belgian vallankumouksen ja itsenäisyystaistelun alkuna.

Osajako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fenella – on nuori mykkä neito, jonka Alphonse on vietellyt ja sittemmin hylännyt naidakseen Elviren.
  • Alphonse – herttuan poika jonka tulee avioitua Elviren kanssa. Tämän poliittisesti tärkeän avioliiton tähden hänen pitää hyljätä rakastamansa Fenella, joka on alemman yhteiskuntaluokan jäsen.
  • Elvire – Alphonsen kihlattu, joka lupaa auttaa ja suojella Fenellaa.
  • Lorenzo – Alphonsen ystävä ja uskottu.
  • Masaniello – Fenellan veli ja kalastajien päällikkö. Hän yllyttää kalastajia nousemaan kapinaan sortajia vastaan, kun on tajunnut sisarensa joutuneen vietellyksi ja hylätyksi.
  • Pietro – Masaniellon ystävä, joka yrittää löytää Fenellan ja josta sittemmin tulee kansannousun keskeisin johtaja, kun Masaniello on tehtävästä kieltäytynyt.
  • Selva – herttuan palvelija, jonka Elvire palkkaa etsimään Fenellaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.