Länsirannikonsalamanteri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Länsirannikonsalamanteri
Taricha granulosa.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Pyrstösammakot Caudata
Heimo: Vesiliskot Salamandridae
Suku: Kaliforniansalamanterit Taricha
Laji: granulosa
Kaksiosainen nimi
Taricha granulosa
(Skilton, 1849)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Länsirannikonsalamanteri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Länsirannikonsalamanteri Commonsissa

Länsirannikonsalamanteri (Taricha granulosa) on Yhdysvaltain länsirannikolla elävä salamanterilaji. Länsirannikonsalamantereita on mahdollisuus ostaa eläinkaupoista.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsirannikonsalamanteri on alle 20 cm:n mittainen kokonaispituudeltaan. Lajin selkäpuoli on väriltään punertavan ruskea ja vatsapuoli on oranssi. Salamanterin silmät ovat keltaiset ja silmäluomet samanväriset kuin pää. Silmistä erottaakin parhaiten länsirannikonsalamanterin sen sukulaisesta kaliforniansalamanterista. Nämä kaksi lajia ovat ulkonäöltään melkein samannäköiset. Lajin iholla on pieni määrä hermomyrkkyä, joka ei kuitenkaan vaikuta terveen ihon läpi.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsirannikonsalamanterin levinneisyysalue on Pohjois-Amerikan länsirannikolla Kaliforniassa, jossa lajia tavataan luonnonvaraisena.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsirannikonsalamanteri viihtyy yleensä melko paljon ajastaan vedessä, mutta voi elellä myös maalla. Keväisin salamanterit siirtyvät kutulammelleen kutupuuhiin.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsirannikonsalamanteri syö erilaisia pieniä selkärangattomia, kuten muutkin salamanterit.

Lemmikkieläimenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa länsirannikonsalamanteri on harvinainen terraariolemmikki, toisin kuin Keski-Euroopassa tai Amerikassa, missä se on melko yleinen terraariossa pidettynä. Länsirannikonsalamanteri voi mennä eläinkaupoissa helposti sekaisin sukulaisensa kaliforniansalamanterin kanssa, mutta niiden elinolosuhteet ovat suunnilleen samanlaiset. Terraariossa tulisi olla maa-aluetta ja riittävän iso uimapaikka. Elinolosuhteet tulee järjestää yksilön viihtyvyyden mukaan, eli jos salamanteri viettää paljon aikaa vedessä, tulee sille tarjota suurempi uimatila. Uimapaikan vesi tulee vaihtaa päivittäin, salamanterin herkän ihon takia. Terraarion kooksi sopii esimerkiksi terraario, jossa on pohjapinta-alaa 80x40cm. Sopiva lämpötila päivisin on noin 16-21 astetta ja lämpötila voi laskea yöksi muutaman asteen. Maalla elävän länsirannikonsalamanterin terraariossa tulee olla riittävä ilmankosteus, jota voi ylläpitää sumuttamalla terraariota päivittäin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN SSC Amphibian Specialist Group: Taricha granulosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.8.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]