Kaliforniansalamanterit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaliforniansalamanterit
Kaliforniansalamanteri (Taricha torosa)
Kaliforniansalamanteri (Taricha torosa)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Pyrstösammakot Caudata
Heimo: Vesiliskot Salamandridae
Suku: Kaliforniansalamanterit
Taricha
Gray, 1850
Lajit
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kaliforniansalamanterit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kaliforniansalamanterit Commonsissa

Kaliforniansalamanterit (Taricha) ovat Pohjois-Amerikan länsirannikolla Kaliforniassa elävä sammakkoeläimiin kuuluva suku.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki kolme Taricha-sukuun kuuluvaa lajia ovat keskenään samannäköisiä ulkonäöltään. Etenkin länsirannikonsalamanteri ja kaliforniansalamanteri ovat ulkoisesti hyvin paljon toistensa näköisiä. Nämä kaksi lajia erottaa toisistaan parhaiten silmistään. Länsirannikonsalamanterin silmäluomi on tumma kuten salamanterin pää, mutta kaliforniansalamanterin silmäluomi on vaalean kellertävä. Punavatsakaliforniansalamanterin selkäpuoli on punertavanruskea kuten muillakin Taricha-suvun lajeilla. Sen vatsapuoli on kuitenkin punainen toisin kuin länsirannikonsalamanterilla ja kaliforniansalamanterilla, joilla se on oranssi. Punavatsakaliforniansalamanterin erottaa kahdesta keltasilmäisestä Taricha-lajista myös sen ruskeista silmistä. Kaikki suvun lajit kasvavat alle 20 cm:n pituisiksi, joskus ne jopa saavuttavat 20 cm:n pituuden.

Myrkylliset kaliforniansalamanterit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taricha-suvun lajeilla on ihollaan eräänlaista hermomyrkkyä, joka on myrkyllistä niin ihmisille kuin eläimillekin. Terveelle iholle joutuessaan salamanterin myrkky ei vaikuta, mutta jos myrkkyä joutuu limakalvoille tai haavaan, se aiheuttaa ärsytystä. Salamanterin iholla on myrkkyä kuitenkin vain pieni määrä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]