Lännenmaltsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lännenmaltsa
Atriplex glabriuscula cayeux-sur-mer 80 17092006 1.JPG
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Revonhäntäkasvit Amaranthaceae
Alaheimo: Chenopodioideae
Suku: Maltsat Atriplex
Laji: glabriuscula
Kaksiosainen nimi

Atriplex glabriuscula
Edmondston

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Lännenmaltsa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lännenmaltsa Commonsissa

Lännenmaltsa (Atriplex glabriuscula) on revonhäntäkasvien (Amaranthaceae) heimoon, maltsojen (Atriplex) sukuun kuuluva kasvilaji. Lännenmaltsa muistuttaa muista maltsalajeista eniten isomaltsaa (Atriplex prostrata), mutta lajit ovat selvimmin erotettavissa hedelmystöjen perusteella.[1]

Lännenmaltsa on yksivuotinen, ruohovartinen, möyheä sekä kasvutavaltaan maanmyötäinen tai koheneva maltsalaji. Lännenmaltsa on usein myös jauhoinen, etenkin nuorena, mutta on siitä huolimatta vihreänvärinen eikä harmahtava. Lännenmaltsan lehdet ovat muodoltaan kolmiomaisia tai vinoneliömäisiä sekä kiilatyvisiä. Lännenmaltsan kukat sijaitsevat varren haarojen kärjissä tähkämäisissä tertuissa ja ovat pieniä sekä vaatimattomannäköisiä. Lännenmaltsa kukkii elo–syyskuussa. Hedelmänsuojukset ovat vinoneliömäisiä, kulmista hieman hammaslaitaisia ja niissä on ainakin yksi selkeä suoni. Puolittain yhteenkasvaneet hedelmänsuojukset, jotka turpoavat kasvin tuleentuessa, ovat lännenmaltsalle lajityypillinen piirre.[1]

Lännenmaltsa kasvaa hiekkaisilla tai kivisillä merenrannoilla[1]. Suomessa lännenmaltsaa tavataan vain sieltä täältä Suomenlahden rannikolta sekä Turun ja Ahvenanmaan saaristojen eteläosista.[2] Lännenmaltsa on luokiteltu Suomessa silmälläpidettäväksi (NT) lajiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Broskmålla (Atriplex glabriuscula) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 4.11.2017. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Lännenmaltsa (Atriplex glabriuscula) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 4.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]