Kvintti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee intervallia. Kvintti on myös miekkailutermi
Kvintti nuottiviivastolla kahden nuotin välissä.

Kvintti on länsimaisessa säveljärjestelmässä viiden sävelaskelen väli eli intervalli. Monien kielisoittimien kuten viulun, alttoviulun, sellon ja mandoliinin kielet viritetään kvintin päähän toisistaan.

Kvintin pituus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sävelasteikolla on eripituisia kvinttejä. Tarkalleen kvintti on diatonisen asteikon mistä tahansa sävelestä lukien ensimmäisen ja viidennen sävelen välinen ero. Välin sisältämien sävelaskelten pituus kuitenkin vaihtelee. Jos kvintti sisältää yhden pienen sekunnin (C-duuriasteikolla joko intervallin E–F tai H–C), sitä kutsutaan puhtaaksi, ja jos kvintti sisältää molemmat pienet sekunnit, se on vähennetty.

Puhdas kvintti voidaan muuttaa ylinousevaksi ylentämällä intervallin ylin tai alentamalla sen alin sävel. Puhtaassa kvintissä sävelten taajuuksien suhde on 3:2.

Koska puhdas kvintti soi hyvin konsonoivasti, se vaikuttaa vähän soinnun harmoniseen luonteeseen. Juurisävelen kvintti voidaankin esimerkiksi soittoteknisistä syistä jättää pois soinnun luonteen juurikaan muuttumatta.

Puhdas kvintti oli eniten käytetty intervalli yhdessä keskiajan musiikin varhaisessa polyfonian muodossa, rinnakkaisessa organumissa.

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.