Kvanttimystiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kvanttimystiikka tarkoittaa kvanttimekaniikan uskonnolliseen tulkintaan perustuvia uskomuksellisia, uskonnollisia ja usein näennäistieteellisiksi tulkittuja oppijärjestelmiä. Kvanttimystiikka yhdistää kvanttimekaniikan ilmiöitä yleensä uskonnollisiin näkemyksiin tai yliluonnollisiin olioihin. Esimerkiksi teoriat tyhjiöstä, joka ei todellisuudesta ole tyhjä, on tulkittu kaikkialla olevaksi maailmansieluksi.

Kvanttimystiikan isänä pidetään fyysikko Fritjof Capraa, joka esitteli näkemyksiään kirjassaan Fysiikka ja tao (1975, suom. 1983). Hän yhdisteli itämaisia ja mayojen uskonnollisia näkemyksiä kuten kohtalonyhteyden kvanttimekaniikkaan. Hän pohjasi käsityksiään muun muassa nykyään hylättyyn teoriaan siitä, että alkeishiukkaset koostuisivat aina muista alkeishiukkasista ikään kuin loputtomana jatkumona.

Tunnetuimpia kvanttimystiikan teoksia on Danah Zoharin The quantum self. Kirjassaan Zohar väittää tietoisuutta Bose-Einstein-kondensaatiksi.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kvanttimystiikkaa edustavia teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Capra, Fritjof: Fysiikka ja tao: Tutkimus nykyajan fysiikan ja itämaisen mystiikan yhteneväisyyksistä. (Alkuteos: The Tao of Physics: An Exploration of the Parallels Between Modern Physics and Eastern Mysticism, 1975). Uuden ajan ihminen 3. Suomentanut Mikko Kilpi. Porvoo: Helsinki: Juva: WSOY, 1983. ISBN 951-0-11581-9.

Kvanttimystiikkaa arvostelevia teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.