Kuvitelma 20. vuosisadasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvitelma 20. vuosisadasta
Forestilling om det tyvende århundrede
Alkuperäisteos
Kirjailija Peter Høeg
Kieli tanska
Genre historia
Julkaistu 1988
Suomennos
Suomentaja Pirkko Talvio-Jaatinen
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1997
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 483
ISBN 951-31-0777-9
Sarja: Keltainen kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kuvitelma 20. vuosisadasta on tanskalaisen Peter Høegin esikoisromaani, jonka tanskankielinen alkuteos Forestilling om det tyvende århundrede julkaistiin vuonna 1988. Suomeksi teos on käännetty 1997, ja se kuuluu Tammen Keltaiseen kirjastoon.

Romaani esittelee laajasti kolmen sukupolven elämää Tanskassa vuosina 1520-1989. Kertoja on nuorimman sukupolven edustaja, jonka henkilöllisyys paljastuu vasta lopussa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä osassa käsitellään kertojan isovanhempia lapsena ja nuorena. Carl Laurids on Mørkhøjin herraskartanon pehtorin poika. Mørkhojin kreivi on pysäyttänyt ajan, ja monen sadan vuoden ajan kukaan ei vanhene, ennen kuin Carl syntyy ja pakenee myöhemmin vuonna 1918. Amalie Teander on rudkøpingiläisen "vanhan rouvan" lapsenlapsi. Vanha rouva ennustaa kaikki kaupungin tapahtumat etukäteen, hänen poikansa Christoffer, joka on Amalien isä, määrittelee kaikki tekemisensä sekunnin tarkkuudella. Amalie on perheessä ainoa, jonka tekemisiä vanha rouva ei osaa ennustaa. Anna Bak asuu Lavnæsin kalastajakylässä. Hänen rovasti-isänsä uskoo, että tytär vielä synnyttää uuden Messiaan, ja hän kuljettaa tyttöä häkissä ympäri kyliä. Adonis Jensen on kuuluisan varkaan poika, joka ei isänsä yrityksistä huolimatta opi varastamaan.

Toinen osa käsittelee kertojan isovanhempia heidän solmittuaan avioliiton. Anna karkaa isänsä luota tultuaan raskaaksi, tapaa Adoniksen, ja he asettuvat Christianshavniin. Adonis menestyy useissa ammateissa, ja heille syntyy tytär Maria. Heidän kotinsa alkaa vajota mutaan, ja Anna menettää mielenterveytensä ja alkaa siivota pakonomaisesti. Maria alkaa elättää itseään varastelemalla. Lopulta Anna katoaa talon mukana, ja Adoniksen ja Marian tiet eroavat. Carl ja Amalie tapaavat, kun Amalie on kuolemassa nälkään, ja Carl pelastaa hänet. Aikomuksistaan huolimatta Carl ei pysty kohtelemaan häntä yhtä kertakäyttöisenäselvennä kuin muita naisia, ja he päätyvät naimisiin. Hyvän julkisen kuvan alla heidän suhteensa ei toimi, ja avioparin pojan Carstenin ollessa viisivuotias Carl lähtee. Amalie alkaa elättää itseään ja poikaansa myymällä itseään kuuluisille miehille.

Kolmannessa osassa käsitellään kertojan vanhempien nuoruutta ja aikuisuutta. Carsten menee Søron akatemiaan opiskelemaan, Maria päätyy Annebgergin kasvatuslaitokseen. Karattuaan laitoksesta Maria tapaa Carstenin, ja pojan valmistuttua he menevät naimisiin. Myöhemmin heille syntyy kaksoset, Madelene ja Mads.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.