Kullervo (musiikkinäytelmä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kullervo on suomalainen musiikkinäytelmä, jonka on kirjoittanut Pirkko Kurikka.

Näytelmän on ohjannut KOM-teatteriin Laura Jäntti ja säveltänyt Eero Ojanen. KOM-teatteri esitti näytelmää vuosina 1975–1977. Musiikkinäytelmän juoni perustuu Kalevalan Kullervo-taruun. Ensi-ilta oli Helsingin Laulufestivaalilla 1975.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kullervon tarina kertoo voimakkaasta ja tulisieluisesta nuorukaisesta, joka on ollut orjana. Kun Kullervo takoo rautaa, siitä tulee miekka. Hän haluaa kostaa loukatun ihmisarvonsa. Kullervo levottomana etsii onneaan. Välillä häntä ohjaa korppi, toisinaan leivo. Yksinäisen ihmisen kapina ei tuo ratkaisua, ja kaikille hänen tielleen osuneille käy onnettomasti. Viimein Kullervo surmaa itsensä takomallaan miekalla. Kuolinlaulussaan hän ilmaisee toiveensa paremmasta tulevaisuudesta: ”…jossa mies on mahdissaan kaikki kahleet katkottuaan”. [1][2]

Komin esityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KOM-teatteri on vieraillut kahdesti Kulervo-esityksillä Berliinissä DDR:ssä, jossa se molemmilla kerroilla saavutti menestystä uudenlaisen vitaalisen musiikkiteatterin edustajana. Kullervo on vieraillut myös Tanskassa Holsterbon Vaasa-seminaarissa sekä kolmeen otteeseen Ruotsissa, muun muassaGöteborgin kaupunginteatterin kutsumana [3]. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Kullervo vieraili 1977. Näytelmä on palkittu Tampereen teatterikesässä kunniakirjoin[4].

KOM-teatterissa Kullervoa näytteli Erkki Saarela, muissa osissa Rea Mauranen (Ilmarisen emäntä, Kullervo äiti, Kullervon sisar, Korppi, Kiuru ja kertoja) ja Tapio Aarre-Ahtio (Untamo, Seppä Ilmarinen, Korppi, Kiuru, Miekka ja kertoja). KOM-teatterin yhtyeessä soittivat Eero Ojanen – piano ja kellopeli, Jukka Hauru – kitara, Tapani Tamminen – basso ja Ari Valtonen – lyömäsoittimet ja marimba.[5]

Televisio-ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KOMin Kullervo-esitys nauhoitettiin vuonna 1977 televisiolle. Sen tuottivat TV1:n Viihdetoimitus ja TV-teatteri ja ohjasi Erkki Pohjanheimo. Kullervo taltioitiin Helsingistä Koiton talolta, osittain yleisöesityksistä, osin vain tv-kameroinen läsnä ollessa.[6][7] Sen ensilähetys oli Yle TV1:sä 23.2.1977.

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Kokonaisuudessaan tässä Laura Jäntin ohjaamassa Kullervossa oli tavoitettu sellainen mukaansa tempaava imu, rytmin kannattama, että harvoin saa sellaista teklevisiossa nähdä.” (Katso 8/1977, Anna Kerttu Wiik: Kullervo – täysosuma).
  • ”Esitys on huolellinen näyttämötaltiointi valoineen kaikkineen, ja kas kummaa, näyttämötyö pitää.” (Ilta-Sanomat 23.2.1977, Ilse Rautio: Kullervo – huima stoori.)
  • ”Pidin tästä kuvaruudun Kullervosta paljon enemmän kuin näyttämön tarinasta…Tämä Erkki Pohjanheimon ohjauksin tehty tv-tuleminen kuuluukin television parhaisiin näyttämötallennuksiin… Tv ei enää hämmästyttänyt näyttämöesityksen nähnyttä perusratkaisulla. Siitäkin syystä kokonaisuus vaikutti nyt ehyemmältä.” (Helsingin Sanomat 24.2.1977, Jukka Kajava: Laulettu Kullervo.)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin Sanomat 23.2.1977: Kullervo Kalervon poika
  2. Me Naiset 7/1977: Komin Kalevala aukoi uusia uria
  3. Seura 8/1977: Kullervo
  4. Helsingin Sanomat 23.2.1977: Kullervo Kalervon poika
  5. Helsingin Sanomat 23.2.1977: Kullervo Kalervon poika
  6. Seura 8/1977: Kullervo
  7. Ilta-Sanomat 23.2.1977, Ilse Rautio: Kullervo – huima stoori