Göteborgin kaupunginteatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Göteborgin kaupunginteatteri

Göteborgin kaupunginteatteri (ruots. Göteborgs Stadsteater) on Ruotsin merkittävimpiä teattereita ja maan vanhin kaupunginteatteri. Teatteri aloitti toimintansa vuonna 1918.

Teatteri toimi aluksi vuonna 1916 valmistuneella Lorensbergsteatern-näyttämöllä, mutta siirtyi vuonna 1934 omaan uuteen teatteritaloon, joka sijaitsee Götaplatsen-torilla Göteborgin keskustassa. Rakennuksen suunnittelija oli arkkitehti Carl Bergsten, joka antoi talon julkisivuille uusklassisen yleissävyn maustettuna ripauksella art decoa ja funktionalismia. Arvostelijoiden mukaan rakennus oli epäonnistunut sekoitus vanhentunutta ja uutta tyyliä. Talon sisätilat, erityisesti aulat ja portaikot, ovat kuitenkin saaneet kiitosta sekä yleisöltä että kriitikoilta.[1] Teatteritalolle on tehty mittava peruskorjaus 2000-luvun vaihteessa, jossa muun muassa suuren näyttämön salin permantoa kohotettiin ja se yhdistettiin salin ensimmäiseen parveen. Samalla talon näyttämötekniikka uudistettiin kokonaan.

Teatterin suuren näyttämön saliin mahtuu peruskorjauksen jälkeen noin 600 katsojaa, ja samassa talossa on myös pienempi, 220-paikkainen Studio-näyttämö. Lisäksi kaupunginteatteriin kuuluu erillinen Backa Teater -näyttämö, joka toimii Lindholmenin kaupunginosassa Hisingenin saarella.

Teatterin taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2006 lähtien ohjaaja-näyttelijä Anna Takanen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Waern & Caldenby (2001): Guide till Sveriges arkitektur

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.