Kreivi Saint-Germain

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kreivi Saint-Germain

Kreivi Saint-Germain (noin 171027. helmikuuta 1784, Eckernförde) oli hovihenkilö, keksijä, seikkailija, harrastelijatiedemies ja viulisti. Alkemiaakin harrastanut kreivi Saint-Germain oli salaperäinen henkilö, jonka oikeaa nimeä, vanhempia tai syntymäpaikkaa ei varmasti tiedetä. Saint-Germainin kuoleman jälkeen useat mystiset järjestöt ottivat hänet tunnushahmokseen.

Elämästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreivi Saint-Germain ei koskaan paljastanut oikeaa taustaansa, mutta todennäköisimpien teorioiden mukaan hän oli joko Transilvanian prinssin Ferenc II Rákóczin poika, Espanjan Kaarle II:n lesken Marie-Ann de Neubourgin avioton poika tai yleisimmän version mukaan Portugalin juutalainen.

Joidenkin teorioiden mukaan Saint-Germain opiskeli Sienan yliopistossa suurherttua Gian Gastonen suojattina. Ensimmäiset maininnat Saint-Germainista on vuodelta 1743 Lontoossa ja vuodelta 1745 Edinburghissa, jossa hänet mahdollisesti pidätettiin vakoojana. Saint-Germain kuitenkin vapautettiin ja hän saavutti nopeasti kuuluisuutta erinomaisena viulistina. Näihin aikoihin Saint-Germain tapasi Jean-Jacques Rousseaun. Vuonna 1746 Saint-Germain katosi.

Saint-Germain ilmaantui uudelleen vuonna 1758 Versaillesissa, missä hän väitti omistavansa väriaineiden reseptejä. Näihin aikoihin Saint-Germain jakoi timantteja lahjaksi ja antoi ymmärtää olevansa satoja vuosia vanha. Saint-Germainin tiedetään olleen Ludvig XV:n tuttavapiirissä ja hänen väitetään olleen Madame de Pompadourin rakastaja. Saint-Germain poistui Ranskasta Alankomaiden kautta Englantiin vuonna 1760, koska hänestä oli annettu pidätysmääräys.

Englannista Saint-Germain siirtyi Alankomaiden kautta Venäjälle, jossa hänen väitetään salaliittoteorioiden mukaan osallistuneen Katariina Suuren valtaantuloon johtaneiden levottomuuksien järjestämiseen.

Seuraavana vuonna Saint-Germain oli Belgiassa, missä hän osti maata ja yritti tarjota palveluksiaan valtiolle. Tuloksettomien neuvottelujen aikana Saint-Germainin väitetään muuttaneen rautaa joksikin kultaa muistuttavaksi aineeksi. Näiden tapahtumien jälkeen Saint-Germain katosi yhdeksitoista vuodeksi.

Vuonna 1774 Saint-Germainin väitetään yrittäneen esitellä itsensä baijerilaiselle kreiville vapaaherra Reinhard Gemmingen-Guttenberginä.

Vuonna 1776 Saint-Germain oleili Saksassa kutsuen itseään Kreivi Welldoneksi tarjoten palveluksiaan eri hoveille.

Saint-Germain kuoli luultavasti keuhkotautiin vuonna 1784, Eckernfördessä, Schleswigissä, jonne hänet on haudattu.

Legendoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Saint-Germainin uskottiin osaavan lähes kaikkia Euroopan kieliä.
  • Saint-Germainin väitettiin osaavan poistaa vikoja jalokivistä.
  • Saint-Germainin uskottiin olevan kuolematon.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]