Krakovan vapaakaupunki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Krakovan vapaakaupunki

Krakovan vapaakaupunki (puol. Wolne Miasto Kraków), myös Krakovan tasavalta (puol. Rzeczpospolita Krakowska), oli Wienin kongressissa vuonna 1815 luotu kaupunkivaltio, jota vuoteen 1846 asti hallitsivat sen naapurivaltiot Venäjä, Preussi ja Itävalta. Se oli ainoa jäljellä oleva osa Varsovan herttuakunnasta, jonka kyseisten maiden kolme keisaria jakoivat vuonna 1815.

Vapaakaupunki syntyi virallisesti 3. toukokuuta 1815 ja se asetettiin kolmen valtakunnan suojelukseen. Se muodostui Krakovan kaupungista ja sitä ympäröivästä maaseudusta (yhteensä 1164 neliökilometriä). vuonna 1815 siellä asui 96 000 asukasta (etupäässä puolalaisia), joista 25 000 oli kaupunkilaisia.

Kaupungilla oli perustuslaki, joka takasi sille vähäisen autonomian. Krakovan vapaakaupunki takasi maaorjuuden hylkäämisen, sanan- ja kokoontumisvapauden, kiellon viranomaisten omaisuuden takavarikoinnilta ja mielivaltaisten pidätysten kiellon. Lainsäädäntövaltaa käytti kaupungin, kylien, yliopiston, kirkon ja tuomioistuimen valitseman Edustajainkokous. Toimeenpanovaltaa käytti 13-jäseninen Senaatti, jossa oli Edustajainkokouksen valitsema puheenjohtaja ja 8 jäsentä sekä kaksi kirkon nimittämää jäsentä sekä kaksi yliopiston nimittämää jäsentä. Lainsäädäntä sai vaikutteita Napoleonin siviilikoodista. Virallinen kieli oli puola. Vapaakaupunki sai käydä kauppaa ilman tulleja Venäjän, Preussin ja Itävallan kanssa. Kaupungin yliopisto sai ottaa opiskelijoiksi puolalaisia Venäjän, Itävallan ja Preussin jakamilta alueilta.

Marraskuun kansannousun aikana 1830-1831 Krakova toimi tukikohtana, josta oli mahdollista huoltaa Kongressi-Puolan joukkoja. Kansannousun kukistumisen jälkeen vapaakaupunki menetti nopeasti autonomiaansa kun yhä uusia rajoitteita otettiin perustuslakiin. Vuosina 1836-1841 Krakova oli itävaltalaisten miehittämä. Vuonna 1846 kaupunki nousi kapinaan miehittäjiä vastaan, mutta kapina epäonnistui ja Itävalta liitti kaupungin itseensä 6. marraskuuta 1846.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Ville libre de Cracovie