Koodi (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koodi
Luoja(t) Chris Claremont
Sal Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen New Mutants vol. 1 #13 (1984)
Henkilötiedot
Oikea nimi Douglas Aaron "Doug" Ramsey
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Uudet Mutantit, X-Voima, Ryhmä-X
Voimat Semitelepaattinen ja semiselvänäköinen kaikkikielisyys

Koodi (engl. Cypher), oikealta nimeltään Douglas Aaron "Doug" Ramsey, on Marvelin sarjakuvahahmo, joka seikkailee Uudet Mutantit -ryhmässä. Mutanttivoimillaan Koodi kykenee intuitiivisesti kääntämään minkä tahansa puhutun, kirjoitetun, koodi- tai kehonkielen. Koodin kyky on kielen muodon lisäksi riippumaton sen alkuperästä: hän pystyi esimerkiksi kääntämään muutamassa tunnissa jo kauan sitten kuolleen lajin kielen, jossa ei ollut mitään yhtymäkohtia nykykieliin. Vaikka Koodin kyky ei olekaan seurausta älykkyydestä, hän pystyy kykynsä ansiosta tekemään pitkällemeneviä, tarkkoja johtopäätöksiä, joita ei kykene selittämään.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doug Ramsey on Philip ja Sheila Ramseyn poika.

Teini-ikäisenä Doug oli Kitty Pryden ystävä. He tapasivat sen jälkeen, kun Kitty oli muuttanut Westchesterin piirikuntaan käydäkseen Charles Xavierin Lahjakkaiden Nuorten Koulua. Kittyä ja Dougia yhdisti kiinnostus videopeleihin, tietokoneisiin ja tietotekniikkaan: Kitty osasi rakentaa laitteita, joille Doug sitten kirjoitti ohjelmistot.

Professori X oli epäillyt, että Dougilla saattaisi olla kommunikointiin liittyviä mutanttivoimia, muttei ollut pyytänyt tätä kouluunsa. Kun Doug sai stipendin Emma Frostin akatemiaan Massachusettsissa, hän ei vielä tiennyt, että Frost oli yksi Ryhmä-X:n vastustajista. Kitty lähti saattamaan Dougia tämän ensimmäisenä päivänä akatemiassa, ja joutui siellä vangiksi. Uudet Mutantit vapauttivat Kittyn, mutta Frost pyyhki Dougin muistista mutanttien puuttumisen tapahtumien kulkuun. Siitä huolimatta Doug lopulta kieltäytyi vastaanottamasta Frostin stipendiä.

Kun tekno-orgaaninen avaruusolento Sotakone saapui Maahan, Dougin kykyjä tarvittiin hämmentyneen avaruusolennon kanssa kommunikointiin, jolloin liittyi Uusiin Mutantteihin. Dougin teknologiamyönteisyyden ja ymmärryshalukkuuden seurauksena hänestä ja Sotakoneesta tuli pian läheiset ystävykset: Sotakone viittaa Dougiin sanalla "itsesieluystävä" siinä missä muut ovat "itseystäviä".

Vaikka Dougin mutanttivoimat ovat vaarattomia, ja vaikka hänen vanhempansa esitetään onnellisina ja rakkaudellisina, Doug on Uusista Mutanteista ainoa, joka ei ole paljastanut vanhemmilleen olevansa mutantti. Hän pelkää vanhempiensa hylkäävän hänet olipa hänen mutaationsa millainen tahansa.

Doug hallitsee ohjelmointikielet, sillä hän ymmärtää käytännössä välittömästi minkä tahansa konekielen. Jo entuudestaan päteävänä hakkerina hänestä tuli heti Ryhmä-X:n tietokoneasiantuntija, ja hän on kirjoittanut paljon ryhmän harjoittelusalia, Vaarahuonetta sääteleviä ohjelmia.

Huolimatta kyvyistään ja siitä, että ne ovat toisinaan pelastaneet jopa koko maailman, Doug kokee itsensä hyödyttömäksi. Vaaran uhatessa Sotakone sulkee hänet sisäänsä, mikä sekin on lisännyt Dougin arvottomuudentunnetta. Sekään ei auttanut asiaa, että Asgårdiin jouduttuaan Koodi hävisi taistelussa piialle.

Doug ja Sotakone ovat oppineet sulauttamaan fyysiset olemuksensa yhteen olennoksi joka näyttää Dougilta, mutta koostuu Sotakoneen materiaalista ja heidän fuusioituneesta persoonallisuudestaan. Näin heidän käytössään on molempien voimat, mutta samalla Doug on vaarassa saada parantumattoman tartunnan Sotakoneen viruksesta, minkä seurauksena hänestä tulisi Sotakoneen kaltainen olento.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cypher (comics)