Kongonkeltis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kongonkeltis
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Rosales
Heimo: Hamppukasvit Cannabaceae
Suku: Keltikset Celtis
Laji: mildbraedii
Kaksiosainen nimi

Celtis mildbraedii
Engl.

Katso myös

  Kongonkeltis Wikispeciesissä
  Kongonkeltis Commonsissa

Kongonkeltis (Celtis mildbraedii) on hamppukasvien (Cannabaceae) heimoon, keltisten (Celtis) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on aina- tai kausivihanta pensas tai puu, joka voi kasvaa 3–55 metriä korkeaksi. Runko on suurimmaksi osaksi oksaton ja voi olla halkaisijaltaan 30–100 cm.

Kongonkeltis kasvaa osittain kausivihannissa sademetsissä sekä alanko- ja vuortenalusmetsissä 200–1 600 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajia tavataan Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Sen levinneisyysalue ulottuu pohjoisessa Sierra Leonesta Ugandaan sekä Keniaan ja etelässä Angolaan, Mosambikiin ja Madagaskarille. Laajan levinneisyysalueensa myötä kongonkeltis luokitellaan elinvoimaiseksi (LC) lajiksi, vaikka joillakin alueilla se voi olla paikallisesti uhanalainen.

Kongonkeltiksen kaarnassa ja lehdissä on rauhoittavasti vaikuttavia aineita, ja lajia käytetään paikallisessa lääkinnässä. Sen lisäksi kongonkeltiksestä saadaan hyvälaatuista puutavaraa, ja sitä hakataan yleisesti luonnosta sekä myydään muualle maailmaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Celtis mildbraedii IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]