Kompressori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roots-puhallin kiihdytysautossa
Kompressori voi olla myös äänenkäsittelyssä käytettävä laite.

Kompressori tai ahdin on mekaaninen laite, jolla kaasun tai höyryn painetta lisätään sen tilavuutta pienentämällä. Normaali teollisuuden käyttämä paine on 0,6-1,0 MPa. Puristusprosessi vaatii aina työn tekemistä ja prosessissa kaasu lämpenee. Puristustyön seurauksena väliaineen entropia kasvaa.

Kompressorityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kompressorit jakautuvat kineettisiin ja syrjäytyskompressoreihin.

Kineettiset kompressorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • aksiaalikompressoreita käytetään kaasuturbiineissa, lentomoottoreissa ja teollisuuden kaasukompressoreissa, joissa tarvitaan suuria kaasuvirtauksia. Aksiaalikompressorissa kaasu virtaa laitteiston akselin suuntaisesti aerodynaamisesti suunniteltujen siivistöjen avulla. Pyörivää siivistöä, roottoria, seuraa aina paikallaan pysyvä siivistö, staattori, ja näistä muodostuu kompressorin perusosa jota kutsutaan vaiheeksi. Aksiaalikompressorissa aikaansaatava kaasun kokoonpuristuminen määräytyy mm. vaiheiden lukumäärän mukaan.
  • radiaali- tai keskipakokompressoria käytetään turboahtimissa, paineilmakompressoreissa, kylmäkoneissa ja erilaisissa teollisuusprosesseissa sekä jonkin verran myös kaasuturbiineissa.

Syrjäytyskompressorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttökohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisimpia käyttökohteita ovat kaasuturbiinit, lentomoottorit, paineilmakompressorit, jääkaappien kylmäkoneistot, lämpöpumput ja erilaiset kuljettimet (esimerkiksi purukuljetin sahateollisuudessa). Kompressori patentoitiinlähde? 1800-luvun loppupuolella ja sen ensimmäisenä käyttötarkoituksena oli toteuttaa hiilikaivosten ilmanvaihto.

1920-luvulta lähtien kompressoreja on asennettu autoihin niiden polttomoottorin tehon lisäämiseksi. Käyttövoiman se saa moottorista hammashihnan tai hammaspyörien välityksellä (mekaaninen ahdin) tai pakokaasusta (turboahdin).

Paineilmakompressoreita käytetään paineilman tuottamiseen teollisuuden, sairaaloiden ja laitosten tarpeisiin. Pienet, koti- ja harrastuskäyttöön tarkoitetut mäntäkompressorit muodostuvat seuraavista peruskomponenteista:

  • sähkömoottori (1- tai 3-vaiheinen), joka pyörittää suora- tai hihnavedolla (suuremmissa koneissa) mäntäkompressoria (tyypillisesti 1- tai 2-sylinterinen), josta paineistettu ilma johdetaan säiliöön (tyypillisesti 24, 50 tai 100 litran vetoinen paineastia). Säiliössä on oltava suoraan kytkettynä
  • varoventtiili, joka ehkäisee ylipaineen ja räjähdysvaaran paineastiassa. Paineastiasta ilma johdetaan
  • painekytkimen kautta eteenpäin. Painekytkimen tehtävä on sammuttaa kompressorin sähkömoottori kun haluttu paineen yläarvo on saavutettu ja käynnistää moottori uudestaan, kun paine on laskenut alarajan alle.
  • Säätöventtiilinä toimivan paineenalennusventtiilin avulla voidaan ilman paine laskea säiliön painetta alemmaksi, jos käytettävä sovellus tai työkalu näin vaatii. Lisäksi kompressoreissa on yleensä kaksi
  • manometriä eli painemittaria. Toinen mittari osoittaa paineen säiliössä, toinen säätöventtiilin jälkeen.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.