Säätöventtiili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Säätöventtiili on venttiili, jota käytetään säätämään fluidivirtausta muuttamalla virtauskanavan kokoa ohjaimen signaalin ohjaamana.[1] Tämä mahdollistaa virtausnopeuden suoran ohjauksen ja siitä johtuvan prosessimäärien, kuten paineen, lämpötilan ja nestetason ohjauksen.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmaohjauksella toimivat säätöventtiilit, joissa kussakin on 4-20 mA "I-P"-muunnin venttiilin asennoittimessa. Tässä esimerkissä kukin asennoitin vertailee venttiilin varren sijaintia säätösignaalin määräämään sijaintiin ja korjaa sitä tarvittaessa.

Automaattisten säätöventtiilien avaaminen tai sulkeminen tapahtuu yleensä sähkö-, hydrauli- tai pneumaattisilla toimilaitteilla. Tyypillisesti venttiilin voi säätää mihin tahansa asentoon täysin aukinaisen ja täysin suljetun asennon välillä. Pneumaattisen toimilaitteen ohjauksesta vastaa asennoitin, joka säätää paineilman määrää toimilaitteelle. Sähkötoimilaitteissa on yleensä integroitu ohjausyksikkö. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instrument Society of America -standardi S561.1, 1976., joka on esitetty "Fisher-säätöventtiilin käsikirjassa" neljännessä painoksessa 1977.
  2. AUMA: Sähkötoimilaitteet (PDF) 2019. AUMA. Viitattu 4.2.2019.