Komitas Vardapet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Komitas Vardapet.

Soghomon Gevorki Soghomonjan (arm. Սողոմոն Գևորքի Սողոմոնյան) eli pappisnimeltään Komitas Vardapet (arm. Կոմիտաս Վարդապետ) tai Gomidas Vartabed (26. syyskuuta tai 8. lokakuuta 1869 Kütahya, Osmanien valtakunta22. lokakuuta 1935 Pariisi) oli armenialainen säveltäjä, kansanmusiikintutkija, kuoronjohtaja ja pappi. Häntä pidetään Armenian taidemusiikin isänä.

Vardapet syntyi musikaaliseen perheen, jossa puhuttiin turkin kieltä. Hänen äitinsä kuoli, kun hän oli yksivuotias, ja hänen isänsä menehtyi kymmenen vuotta myöhemmin. Vardapet eli isoäitinsä kanssa vuoteen 1881 ja opiskeli papiksi. Hän opiskeli myöhemmin musiikkia Saksassa ja keräsi tuhansia kansanlauluja kotimaansa kylissä.

Vardapetin tunnetuin teos on liturgia Badarak, jonka sävellystyön hän aloitti vuonna 1892. Teos esitetään useimmiten säveltäjän itse suosimalla kolmiäänisellä mieskuorolla. Vardapet teki armenialaisesta musiikista tunnettua myös ulkomailla.

Vardapet työskenteli vuodesta 1910 Konstantinopolissa, jonne hän perusti 300-henkisen Gusan-kuoron. 24. huhtikuuta 1915 armenialaisten kansanmurhan alkaessa turkkilaiset karkottivat Vardapetin Çankırıin, mutta hän sai palata pääkaupunkiin viidentoista päivän kuluttua. Tapahtumat järkyttivät hänen mielenterveyttään. Hän joutui syksyllä 1916 turkkilaiseen sotasairaalaan, ja hänet siirrettiin vuonna 1919 Pariisiin. Hän kuoli mielisairaalassa Villejuifissa 1935.

Nykyisin Jerevanissa toimii Vardapetin mukaan nimetty musiikkiakatemia. Hänen kunniakseen on lisäksi nimetty jousikvartetti.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.