Knut August Palmberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Knut August Palmberg (10. kesäkuuta 1844 Pohja11. marraskuuta 1914 Helsinki) oli suomalainen insinööri, joka perusti Valkealaan Tirvan tehtaat. Näistä tehtaista kehittyi myöhemmin nykyinen Oy Woikoski Ab, joka valmistaa teknisiä ja lääkkeellisiä kaasuja sekä rakentaa ja suunnittelee alan laitteistoja ja jakelujärjestelmiä.

Palmbergin isä oli Pohjan seurakunnan kirkkoherra Anders Palmberg. Palmberg kävi Turun teknillistä reaalikoulua ja hän valmistui insinööriksi Tukholman teknillisestä instituutista.

Vuodesta 1872 Palmberg oli valvomassa Kuusankoskelle rakennetun paperitehtaan rakennustöitä. Vuonna 1877 hän siirtyi Sippolaan perustetun Turpaan Ruutitehdas Oy:n johtajaksi ja jatkoi tässä tehtävässä aina vuoteen 1890, jolloin tehdas tuhoutui räjähdysmäisessä tulipalossa.

Vuonna 1882 Palmberg perusti kimröökitehtaan Vehkalahden Koivuniemeen. Koivuhiilestä valmistettua kimröökiä käytettiin mustana väriaineena maaleissa sekä kirjapainojen painomusteessa ja sille löytyi vientimarkkinoita Venäjältä. Ostettuaan Tirvan koskien koskioikeudet Palmberg rakensi Tirvalle 1890 toisen kimröökitehtaan ohella myös sahalaitoksen, myllynkiviä valmistaneen Suomen Myllykivitehdas Oy:n tehtaan ja useita eri pajoja. Tehtaiden kuljetuksia varten Palmberg rakensi 1904 kapearaiteisen rautatien Tirvalta Kaipiaisten asemalle. Vuonna 1893 Palmberg osti myös kolmannen kimröökitehtaan Säkkijärven Joutsenkoskelta.

Vuonna 1913 Knut Palmbergin poika Bertil Palmberg perusti Tirvalle steariinia ja talkkia valmistaneen kemian alan tehtaan. Tehtaan rasvojenhydrauksessa tarvitsema vetykaasu valmistettiin vedestä elektrolyysin avulla ja prosessin sivutuotteena syntyi myös happikaasua, jota alettiin myydä paineastioihin pakattuna hitsauskaasuksi. Tirvan koskien vesimäärä ei riittänyt kasvavan kaasuntuotannon tarpeisiin ja niin Bertil Palmberg alkoi etsiä tehtaalle uutta sijoituspaikkaa. Tirvan tehtaan ohella Palmberg oli perustanut jo 1912 Helsingin Malmille asetyleenikaasutehtaan, joka oli Suomen ensimmäinen kaasutehdas.

Knut Palmbergin toinen poika Alfred A. Palmberg (1879–1928) oli ostanut Valkealan ja Mäntyharjun rajamailla sijainneen Voikosken rannalla olleen vanhan myllyn 1909 ja perustanut sinne myllynkivitehtaan. Alfred Palmberg ei kuitenkaan viihtynyt kauan Voikoskella, vaan siirsi tehtaansa Helsinkiin. Myöhemmin Alfred Palmberg perusti Helsinkiin insinööritoimiston ja 1907 omaa nimeään kantaneen rakennusliikkeen, joka on vuodesta 1975 alkaen ollut osa Lemminkäinen-yhtymää. Hän myi Voikosken alueen veljelleen Bertil Palmbergille ja tämä perusti sinne kemian alan tehtaan ja voimalaitoksen, jotka otettiin käyttöön 1920. Tirvan tehtaat osti 1928 Enso-Gutzeit Oy, joka harjoitti Tirvassa sahaus- ja höyläämötoimintaa aina vuoteen 1947 saakka. Voikosken kaasutehtaat jatkoivat toimintaa 1929 perustetun Oy Woikoski Ab:n omistuksessa.

Knut Palmberg oli naimisissa kaksi kertaa:

  • 1874–1882 Fanny Augusta Andersinin (1853–1882) kanssa
  • vuodesta 1884 Karolina Emilia Sundvikin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]