Woikoski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Woikoski Oy on yritys, joka tuottaa kaasuja teollisuuteen ja lääkinnälliseen käyttöön. Yritys on perustettu 1882, ja se sijaitsee Mäntyharjun Voikoskella. Yrityksen omistaa Palmbergin suku.

Woikoski oli alkujaan kimrööki-väriainetta valmistava tehdas, mutta vuosikymmenien mittaan sen tuotantosuunta muuttui kaasuntuotantoon. Kaasuntuotanto aloitettiin tuottamalla vetyä, ja sivutuotantona syntyi happea, jota myytiin hitsaustarpeisiin. Yritys valmistaa myös kaasujen käsittelyssä ja jakelussa tarvittavia laitteita ja järjestelmiä.

Insinööri Knut August Palmbergin poika Alfred A. Palmberg osti Voikosken rannalla olleen myllyn 1909 ja perusti myllynkivitehtaan. Hän myi Voikosken alueen veljelleen Bertil Palmbergille, ja tämä perusti sinne kemian alan tehtaan ja voimalaitoksen, jotka käynnistyivät 1920. Voikosken kaasutehtaat jatkoivat toimintaa 1929 perustetun Oy Woikoski Ab:n omistuksessa, joka valmistaa teknisiä ja lääkkeellisiä kaasuja sekä rakentaa ja suunnittelee alan laitteistoja ja jakelujärjestelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.