Kliininen psykologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kliininen psykologia on mielenterveyden tutkimiseen ja hoitoon erikoistunut psykologian osa-alue. Oireiden määrittelyn lisäksi hyvin tärkeää on selvittää myös sitä, millaisia hoitomuotoja on olemassa ja mitkä soveltuvat parhaiten mihinkin ongelmaan. Kliiniset psykologit työskentelevät muun muassa mielenterveystoimistoissa, psykiatrisissa sairaaloissa, koulussa ja työelämän parissa. Kliininen psykologia on lähellä psykiatriaa.lähde?

Kliininen psykologia, kuten terveydenhuolto yleensä, voidaan jakaa ehkäisevään, parantavaan ja ylläpitävään apuun (ks. tarkemmin interventio). Ehkäisevään apuun kuuluu mm. tiedotus ja valistus, työnohjaus ja erilaiset kasvatus- ja terveysneuvonnat. Se alkaa jo neuvolassa ja jatkuu läpi elämän. Ehkäisevällä avulla ihmisestä yritetään saada mahdollisimman tasapainoinen. Parantava työ tapahtuu mielisairaaloiden muassa kriisipalveluiden ja avopalvelujen kautta, jotka ovatkin yleistyneet viime vuosina.lähde?

Suomessa psykologit voivat erikoistua kliinisessä psykologiassa psykoterapiaan. Tämä on yksi tapa hankkia psykoterapeutin pätevyys.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Psykoterapian erikoispsykologin koulutus Psykonet. Viitattu 24.11.2019.